Знакот на четворицата

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Знакот на четворицата  
Автор Сер Артур Конан Дојл
Наслов на
оригиналот
"The Sign of the Four"
Земја Обединетото Кралство
Јазик англиски
Серијал Шерлок Холмс
Жанр(ови) мистерија
Издавач Lippincott's Monthly Magazine
Издадена 1890
Следна Авантурите на Шерлок Холмс

Знакот на четворицата била втората книга со Шерлок Холмс напишана од Сер Артур Конан Дојл. Романот за прв пат се појавил во 1890 година во февруари месец, и се појавил во Лондон и Филаделфија. Британската верзија се продавала за еден шилинг а додека американската верзија се продавала за 25 центи. Денешни зачувани оригинали од романот вредат неколку илјади долари.

Во наредните месеци книгата била повторно печатена со името Знакот на Четворицата. Како книга, романот бил издаден во октомври 1890 година од Спенсер Блекет со истиот наслов. Разликата помеѓу двете верзии на романот, американскиот и британскиот е во насловот на книгата. Книгата е проследена од Авантурите на Шерлок Холмс.