Кога светот врисна

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Кога светот врисна“
АвторСер Артур Конан Дојл
Изворен насловWhen the World Screamed
ЗемјаОбединетото Кралство
Јазиканглиски
СеријалПрофесор Челенџер
Жанрнаучна фантастика
Издадена
1928

„Кога светот врисна“ е приказна напишана од страна на Сер Артур Конан Дојл. Објавена е за првпат во Liberty Magazine, на 25 февруари и на 3 март 1928 и е дел од серијалот за Професор Челенџер. Професорот Челенџер со машина копа во длабините на земјата. Тој со тоа бушење разбудува огромни суштества кои ќе му ја уништат машината.