Професор Челенџер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Професор Челенџер (седнат) илустриран од страна на Нери Рунтри според приказната Отровниот каиш.

Џорџ Едвард Челенџер, или уште попознат како Професор Челенџер е измислен лик во серијалот научнофантастични книги напишани од шкотскиот писател сер Артур Конан Дојл. Професор Челенџер, за разлика од другиот измислен лик на Конан Дојл, Шерлок Холмс, е агресивен и доминантен лик во делата.