9 век п.н.е.

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
< 10 век п.н.е. 9 век п.н.е. 8 век п.н.е. >
100 99 98 97 96 95 94 93 92 91
90 89 88 87 86 85 84 83 82 81
80 79 78 77 76 75 74 73 72 71
70 69 68 67 66 65 64 63 62 61
60 59 58 57 56 55 54 53 52 51
50 49 48 47 46 45 44 43 42 41
40 39 38 37 36 35 34 33 32 31
30 29 28 27 26 25 24 23 22 21
20 19 18 17 16 15 14 13 12 11
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

9 век п.н.е. започнува на 1 јануари 900 п.н.е. и завршува на 31 декември 801 п.н.е.. Тоа беше период на големи промени за неколку цивилизации. Во Африка, Картагина е основана од страна на Феникијците. Во Египет, тешка поплава го покрива подот на луксорскиот храм, а неколку години подоцна започнува граѓанска војна.

Овој век е поврзан со почетокот на железното време во Централна Европа и со ширењето на прото-келтичката Халштатска култура и прото-галскиот јазик.

Настани[уреди | уреди извор]

Кралот Јеху од кралството на Израел се поклонува пред Шалманесер III од Асирија.

890-ти п.н.е.[уреди | уреди извор]

880-ти п.н.е.[уреди | уреди извор]

870-ти п.н.е.[уреди | уреди извор]

860-ти п.н.е.[уреди | уреди извор]

850-ти п.н.е.[уреди | уреди извор]

840-ти п.н.е.[уреди | уреди извор]

  • 845 п.н.е.: Ферекле, архонтот на Атина, умира по 19-годишно владеење и е наследен од страна на неговиот син Арифрон.
  • 842 п.н.е.: Шалманесер III ја уништува територијата на Дамаск; Царството на Израел и феникијските градови испраќаат почит.
  • 841 п.н.е.: починува Ли од Џоу, кралот на династијата Џоу во Кина.
  • 841 п.н.е.: според Записите на големиот историчар, оваа година е првата година од последователното годишно датирање на кинеската историја.
  • 840 п.н.е.: започнува Гопалската династија во Непал, првата династија која владее во земја наречена Непал без обзир на денешните географски граници.

830-ти п.н.е.[уреди | уреди извор]

820-ти п.н.е.[уреди | уреди извор]

810-ти п.н.е.[уреди | уреди извор]

800-ти п.н.е.[уреди | уреди извор]

Значајни лица[уреди | уреди извор]

Пронајдоци и откритија[уреди | уреди извор]

Во делата на фантастиката[уреди | уреди извор]

Суверени држави[уреди | уреди извор]

Видете: Листа на суверени држави во 9 век п.н.е..

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Zimmer 1952.
  2. Fattovich, Rodolfo, "Akkälä Guzay" in Uhlig, Siegbert, ed. Encyclopaedia Aethiopica: A-C. Wiesbaden: Otto Harrassowitz KG, 2003, p. 169.

Референци[уреди | уреди извор]