659 Нестор

Од Википедија — слободната енциклопедија
659 Нестор
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено23 март 1908
Ознаки
1907 ZY
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел5,804ае
Перихел4,593 ае
5,198 ае
Занесеност0,117
11,853 a
285,476°
Наклон4,519°
350,941°
340,737°

659 Несторјупитеров тројански астероид во орбита околу Сонцето. Заедно со останатите Јупитерови тројанци во тројански астероиди (грци), орбитира по патеката на Јупитер, околу 60 степени пред планетата.

Фотомериските набљудувања на овој астерод во периодот на 1995 година се искористени за добивање на светлинска крива со која е одреден вртежен период од 15,98 ± 0,03 часа и променлива светлинска величина 0,31 ± 0,01.[1]

На 30 јуни 2006 година прикрила околу TYC 6854-00630. Периодот на исчезнувањето од (9,52 секунди) дава пречник од 109 км.

Орбита на астероидот 659 Нестор и неговата положба во Сончевиот Систем

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. doi:10.1088.2F0004-6256.2F141.2F5.2F170
    Овој навод ќе се дополни автоматски во текот на следните неколку минути. Можете да го прескокнете редот или да го проширите рачно

Надворешни врски[уреди | уреди извор]