554 Перага

From Википедија
Jump to navigation Jump to search
554 Перага
Откривање
ОткривачПаул Гец
Откриено воХајделберг
Откриено8 јануари 1905
Ознаки
1905 PS
Орбитални особености[1]
Епоха 3 октомври 1996 (ЈД 2450359.5)
Апхел2,740 АЕ
Перихел2,009 АЕ
2,374 АЕ
Занесување0,154
3,659 a
65,026°
Наклон2,942°
295,750°
127,476°
Физички особености
Димензии96,46 ± 1,68[2] km
Маса(6,59 ± 0,66) × 1017[2] kg
Средна густина
1,40 ± 0,15[2] g/cm3

554 Перага - астероид во главниот астероиден појас во орбита околу Сонцето, откриен од страна на германскиот астроном Паул Гец на 8 јануари во 1905 година во Хајделберг.

Со употреба на радиобранови со бранова должина од 13 см од Аресибо од 1980 и 1985 година се искористени за определѕување на приближниот пречник од 101 км.[3]

Наводи[edit | edit source]

  1. Yeomans, Donald K., „554 Peraga“, JPL Small-Body Database Browser (NASA Jet Propulsion Laboratory), конс. 2013-03-30. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Carry, B. (December 2012), „Density of asteroids“, Planetary and Space Science 73: 98–118, Bibcode:2012P&SS...73...98C, arXiv:1203.4336, doi:10.1016/j.pss.2012.03.009.  See Table 1.
  3. Ostro, S. J. и др. (August 1985), „Mainbelt asteroids - Dual-polarization radar observations“, Science 229 (4712): 442–446, Bibcode:1985Sci...229..442O, PMID 17738665, doi:10.1126/science.229.4712.442. 

Надворешни врски[edit | edit source]