Прејди на содржината

Хаплогрупа C (МтДНК)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хаплогрупа C
Можно време на потекло36,473.3 (SD 7392.0) years[1]
Можно место на потеклоисточна Азија[2]
ПредокCZ
ПотомциC1, C4, C5, C7
Дефинирање на мутации489 10400 14783 15043[3]

Во човечката митохондријална генетика, Хаплогрупата C е човечка митохондријална ДНК (мтДНК) хаплогрупа.

Потекло[уреди | уреди извор]

Се верува дека хаплогрупата C се појавила во Источна Азија околу 24.000 години пред сегашноста. Тој е потомок на хаплогрупата М. Хаплогрупата C дели шест мутации низводно од MRCA на хаплогрупата M со хаплогрупата Z и пет мутации низводно од MRCA на хаплогрупата M со другите членови на хаплогрупата M8. Оваа макро-хаплогрупа е позната како хаплогрупа M8'CZ или едноставно како хаплогрупа M8.

Распространетост[уреди | уреди извор]

Распространетост на фреквенција на мтДНК хаплогрупата C во Евроазија
Приближна географска распространетост на подкладите C1.

Хаплогрупата C се наоѓа во североисточна Азија[4] (вклучувајќи го и Сибир ) и Америка. Во Евроазија, Хаплогрупата Ц е особено честа кај популациите на арктичкиот Сибир, како што се Нганасаните, Долганите, Јакутите, Евенките, Евените, Јукагирите и Корјаците.[5] [6] [7] Хаплогрупата C е една од петте мтДНК хаплогрупи пронајдени кај домородните народи на Америка,[4] другите се A, B, D и X . Подкладите C1b, C1c, C1d и C4c се наоѓаат кај првите луѓе кои живееле во Америка. C1a се наоѓа само во Азија.

Во 2010 година, исландските истражувачи ја откриле лозата C1e во нивната матична земја, проценувајќи го датумот на воведување од 1700 година од нашата ера или порано, што укажува на можното воведување за време на викиншките експедиции во Америка. Веројатно е староамериканско потекло за оваа лоза C1e, но истражувачите забележуваат дека не може да се исклучи европско или азиско потекло.[8] [9] [10]

Во 2014 година, една студија открила нова мтДНК подклада C1f од остатоците на 3 лица пронајдени во северозападна Русија и датирана од пред 7.500 години. Истиот не е откриен кај современите популации. Студијата ја предложила хипотезата дека сестринските потклади C1e и C1f рано се одвоиле од најновиот заеднички предок на кладата C1 и еволуирале независно. Подкладата C1e имала северноевропско потекло. Исланд бил населен од Викинзите пред 1.130 години и тие извршиле големи напади во западна Русија, каде што сега се знае дека живеела сестринската подклада C1f. Тие предложиле двете потклади да бидат донесени на Исланд преку Викинзите, но C1e исчезнува на копното на северна Европа поради преселби на населението и неговата мала застапеност, а поткладата C1f целосно исчезнала.[11]

Во 2015 година, една студија спроведена на мумијата Аконкагва ја идентификувала нејзината мтДНК лоза дека припаѓа на подкладата C1bi, која содржи 10 различни мутации од C1b.[12]

Табела на фреквенции по етничка група[уреди | уреди извор]

Популација Фреквенција број И Subtypes
Евенки (Каменита Тунгуска) 0.769 39 Дуган 2013 C4a2=7, C4a1c=6, C4b1=5, C5d1=4, C4b=3, C4b3=3, C4a1c1a=1, C5b1b=1
Евенки 0.718 71 Стариковскаја 2005 C(xC1, C5)=41, C5=10
Јукагири 0.670 100 Володко 2008 C(xC1, C5)=54, C5=13
Евенки (Исток) 0.644 45 Деренко 2007 C(xC1, C5)=17, C5=12
Тофалари 0.621 58 Деренко 2003 C(xC1, C5)=31, C5=5
Евенци (Себјан) 0.556 18 Дуган 2013 C4b=6, C4a1c=3, C5b1b=1
Јукагири 0.550 20 Дуган 2013 C4a1c=4, C4b3a=2, C4b7=2, C4a2=1, C5a2=1, C5d1=1
Јукагири (Јакутија) 0.545 22 Федорова 2013 C4b3a=5, C5d1=3, C4a1c=1, C4a2=1, C4b1=1, C5a2a=1
Евенци (Tompo) 0.519 27 Дуган 2013 C4a1c=6, C4a2=3, C4b=2, C4b1=2, C5d1=1
Нганасан 0.513 39 Володко 2008 C(xC1, C5)=12, C5=8
Тожу Туванци 0.479 48 Деренко 2003 C(xC1, C5)=16, C5=7
Евенци (ЈакутијаЈакутија) 0.472 125 Федорова 2013 C4b1=13, C4a1c=11, C4b9=9, C4a2=8, C4b=5, C5b1b=4, C5a2=3, C5d1=2, C4a1=1, C4a1d=1, C4b3a=1, C5a1=1
Туванци 0.472 231 [се бара извор] C(xC1, C5)=88, C5=21
Јакути 0.469 254 [се бара извор] C(xC1, C5)=95, C5=24
Евени(Березовка) 0.467 15 Дуган 2013 C4b3a=4, C4b=1, C4b1=1, C4b7=1
Ивенк (Запад) 0.466 73 Деренко 2007 C(xC1, C5)=29, C5=5
Евени (Тајмир) 0.458 24 Дуган 2013 C4a1c=5, C4b1=4, C4a1c1a=1, C4a2=1
Јакути(централно) 0.457 164 Федорова 2013 C4a1c=16, C4a2=14, C5b1b=13, C4b1=8, C4a1d=7, C4b=4, C4b1a=3, C5a1=3, C4a1=2, C5b1a=2, C4b3a=1, C5a2=1, C7a1c=1
Евени (ЈакутијаЈакути) 0.457 105 Федорова 2013 C4a1c=15, C5d1=11, C4a2=4, C4b3a=3, C4b1=2, C4b7=2, C4b9=2, C4b=2, C5a1=2, C7a1c=2, C4b1a=1, C4b2=1, C5a2a=1
Евенци (Нјукжа) 0.413 46 Володко 2013 C4a2=10, C4b1=3, C4a1c=2, C4a1d=1, C4b1a=1, C5a2=1, C7a1c=1
Јакути (Северни) 0.405 148 Федорова 2013 C4a1c=17, C4b1=16, C4a2=11, C5b1a=4, C5b1b=4, C4b9=3, C4b=2, C5a1=2, C5d1=1
Корјакс 0.400 15 Дуган 2013 C4b=3, C5a2=3
Долганци 0.390 154 Федорова 2013 C4a1c=33, C4b1=9, C5b1b=5, C4b3a=3, C4a2=2, C4b1a=2, C5b1a=2, C4b8=1, C4b=1, C5d1=1, C7a1c=1
Евени 0.377 191 [се бара извор] C(xC1, C5)=50, C5=22
Корјаци 0.368 182 [се бара извор] C(xC1, C5)=39, C5=28
Јакут (Виљуј) 0.360 111 Федорова 2013 C4a1c=14, C4a2=10, C4b=5, C4b1=4, C4b1a=2, C5a2=2, C5b1b=2, C4a1=1
Евенци (Камчатка) 0.333 39 Дуган 2013 C4b1=6, C4b3a=3, C4a1c=2, C5a2=1, C5d1=1
Алтаи-Кижи 0.322 90 Деренко 2007 C(xC1, C5)=21, C5=8
Чуваши 0.313 32 Володко 2008 C(xC1, C5)=10
Ороќен 0.295 44 Конг 2003 C(xC1, C5)=9, C5=4
Телеути 0.283 53 Деренко 2007 C(xC1, C5)=11, C5=4
Ėven северно тунгуски јазик 0.261 23 Дуган 2013 C4a1c=2, C4b=2, C4a1d=1, C4b1=1
<b>Удеге</b> 0.226 31 Дуган 2013 C4b1=6, C4a1d=1
монголски (Улан Батор) 0.213 47 Џин 2009 C=10
Бурјати 0.212 419 [се бара извор] C(xC1, C5)=66, C1=3, C5=20
Хакази 0.208 110 Деренко 2003 C(xC1, C5)=28, C5=2
Бергат 0.201 149 [се бара извор] C4a1a1=6, C4a1a2=3, C4a1b2=3, C4a2a1=2, C4b1a=2, C4b1=2, C4=2, C5b=2, C4a1a=1, C4a1a1a2=1, C4a1a2a2=1, C4a2a2=1, C5a1=1, C5a2=1, C5b1a=1, C7=1
Тубалари 0.194 72 Стариковскаја 2005 C(xC1, C5)=12, C5=2
Алтајци 0.191 110 Деренко 2003 C(xC1, C5)=21
Евенкс (Иенгра) 0.190 21 Дуган 2013 C4a2=2, C4b1=1, C5a2=1
Удеге 0.174 46 Стариковскаја 2005 C(xC1, C5)=8
Монголци) 0.170 47 Деренко 2007 C4=4, C*(xC1,C4,C5)=3, C5=1
Таи 0.169 71 Деренко 2007 C(xC1, C5)=10, C5=2
Монголци 0.153 150 [се бара извор] C(xC1, C5)=18, C1=2, C5=3
0.152 33 Стариковскаја 2005 C(xC1, C5)=3, C5=2
Киргизи (Кизилсу) 0.145 138 [се бара извор] C=20
Киргизи 0.140 200 [се бара извор] C(xC1, C5)=18, C1=1, C5=9
Ulch 0.138 87 [се бара извор] C(xC1, C5)=6, C1=1, C5=5
Туркмени 0.135 178 [се бара извор] C(xC1, C5)=14, C5=10
Chukchi 0.132 417 [се бара извор] C(xC1, C5)=27 C5=28
Kazakh (Xinjiang) 0.132 53 Јао 2004 C(xC1, C5)=5 C5=2
Itelmen 0.130 46 Шхур 1999 C5=6
Shor 0.122 82 Деренко 2007 C(xC1, C5)=9 C5=1
Orok 0.115 61 Бермишева 2005 C1=7
Киргизи (Taxkorgan) 0.103 68 Пенг 2017 C4=6, C5=1
0.100 40 Џин 2009 C=4
Нанајци 0.094 85 Там 2007 C(xC1, C5)=5, C1=1, C5=2
Kазаци 0.086 511 [се бара извор] C(xC1, C5)=32, C1=4, C5=8
Монголски (Внатрешна Монголија) 0.083 97 [се бара извор] C(xC1, C5)=5
Алтајци (Казакстан) 0.082 98 [се бара извор] C(xC1, C5)=8
Kиргизи (Artux) 0.074 54 Пенг 2017 C4=4
Таџикистанци 0.073 82 Деренко 2007 C(xC1, C5)=6
Сариколи 0.070 86 Peng 2017 C4a1a+A14878G=2, C4a1=2, C4b1=1, C4+T152C!+T4742C+T8602C=1
Даур 0.066 45 Конг 2003 C(xC1, C5)=2, C1=1
Ујгури (Ксинџијанг) 0.064 47 Јао 2004 C(xC1, C5)=3
Узбеци 0.061 130 Кинтана-Мурчи 2004 C(xC1, C5)=6, C5=2
Виетнамци 0.048 42 Џин 2009 C=2
Хан Кинези 0.045 1930 [се бара извор] C(xC1, C5)=72, C5=15
Таи 0.034 552 [се бара извор] C(xC1, C5)=19
Корејци (најмногу Улсан) 0.030 1094 [се бара извор] C=33
Mанчуи 0.025 40 Џин 2009 C=1
Корејци 0.024 694 [се бара извор] C=17
Корејци (Кина) 0.020 51 Џин 2009 C=1
Корејци (Кореја) 0.016 185 Џин 2009 C=3
Корејци 0.015 537 Танака 2004 C5=4, C(xC1,C5)=4
Корејци 0.010 103 Деренко 2007 C(xC1,C4,C5)=1
Eскими 0.008 254 [се бара извор] C(xC1, C5)=2
Japanese 0.005 1312 Танака 2004 C1=4, C5=1, C(xC1,C5)=1
Japanese (Tokyo) 0.000 118 Женг 2011 -
Aјни 0.000 51 [се бара извор] -
Нивки 0.000 38 Дуган 2013 -
Хан (народ) 0.000 40 Џин 2009 -
Нивки 0.000 56 Стариковскаја 2005 -

 

Подклади[уреди | уреди извор]

Дрво[уреди | уреди извор]

Ова филогенетско стебло на хаплогрупата C подклади се заснова на трудот на Манис ван Овен и Манфред Кајзер Ажурирано сеопфатно филогенетско дрво на глобалната варијација на човечката митохондријална ДНК и последователните објавени истражувања.

Популарна култура[уреди | уреди извор]

Во својата популарна книга Седумте ќерки на Ева, Брајан Сајкс го именуваше основачот на оваа mtDNA хаплогрупа Чочмингву.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Behar et al., 2012b
 2. Derenko, Miroslava; Malyarchuk, Boris; Grzybowski, Tomasz; Denisova, Galina; Rogalla, Urszula; Perkova, Maria; Dambueva, Irina; Zakharov, Ilia (2010). „Origin and Post-Glacial Dispersal of Mitochondrial DNA Haplogroups C and D in Northern Asia“. PLOS ONE (англиски). 5 (12): e15214. Bibcode:2010PLoSO...515214D. doi:10.1371/journal.pone.0015214. ISSN 1932-6203. PMC 3006427. PMID 21203537."More than a half of the northern Asian pool of mtDNA is fragmented into a number of subclades of haplogroups C and D, two of the most frequent haplogroups throughout northern, eastern, central Asia and America. Previous studies have proposed that haplogroups C and D originated around 30–50 kya in eastern Asia, from where they subsequently expanded northwards to southern Siberia, and further deep into northern Asia and the Americas, and westwards along the Steppe Belt extending from Manchuria to Europe [14], [15]. It has been also shown that haplogroups C and D were strongly involved in the late-glacial expansions from southern China to northeastern India [16]. In addition, because of their high frequency and wide distribution, haplogroups C and D most likely participated in all subsequent episodes of putative gene flow in northern Eurasia. These include (i) the Paleolithic colonization of Siberia that is associated with the development of macroblade industries (40–30 kya), (ii) further recolonization and possible replacement of early Siberians by microblade-making human populations from the Lake Baikal, Yenisei River, and Lena River basin regions (20 kya), (iii) appearance of pottery-making Neolithic tradition in the forest-steppe belt of northern Eurasia starting at about 14.5 kya and its expanding into the East European Plane (7 kya), (iv) the Neolithic dispersal of agriculture in eastern Asia, (v) the expansion of the Afanasievo and Andronovo cultures (5–3 kya), and (vi) more recent events of gene flow to eastern and central Europe. "
 3. van Oven, Mannis; Manfred Kayser (13 Oct 2008). „Updated comprehensive phylogenetic tree of global human mitochondrial DNA variation“. Human Mutation. 30 (2): E386–E394. doi:10.1002/humu.20921. PMID 18853457. S2CID 27566749.
 4. 4,0 4,1 Haplogroup C.
 5. Volodko, Natalia V.; Starikovskaya, Elena B.; Mazunin, Ilya O.; и др. (2008). „Mitochondrial Genome Diversity in Arctic Siberians, with Particular Reference to the Evolutionary History of Beringia and Pleistocenic Peopling of the Americas“. The American Journal of Human Genetics. 82 (5): 1084–1100. doi:10.1016/j.ajhg.2008.03.019. PMC 2427195. PMID 18452887.
 6. Duggan, AT; Whitten, M; Wiebe, V; Crawford, M; Butthof, A; и др. (2013). „Investigating the Prehistory of Tungusic Peoples of Siberia and the Amur-Ussuri Region with Complete mtDNA Genome Sequences and Y-chromosomal Markers“. PLOS ONE. 8 (12): e83570. Bibcode:2013PLoSO...883570D. doi:10.1371/journal.pone.0083570. PMC 3861515. PMID 24349531.
 7. Fedorova, Sardana A; Reidla, Maere; Metspalu, Ene; и др. (2013). „Autosomal and uniparental portraits of the native populations of Sakha (Yakutia): implications for the peopling of Northeast Eurasia“. BMC Evolutionary Biology. 2013 (13): 127. Bibcode:2013BMCEE..13..127F. doi:10.1186/1471-2148-13-127. PMC 3695835. PMID 23782551.
 8. Sunna Ebenesersdóttir, Sigríður (2010). „A new subclade of mtDNA haplogroup C1 found in icelanders: Evidence of pre-columbian contact?“. American Journal of Physical Anthropology. 144 (1): 92–99. doi:10.1002/ajpa.21419. PMID 21069749.
 9. Vikings brought Amerindian to Iceland 1,000 years ago: study, November 17, 2010
 10. First Americans 'reached Europe five centuries before Columbus voyages', 16 Nov 2010
 11. Der Sarkissian, Clio; Brotherton, Paul; Balanovsky, Oleg; Templeton, Jennifer E. L.; Llamas, Bastien; Soubrier, Julien; Moiseyev, Vyacheslav; Khartanovich, Valery; Cooper, Alan (2014). „Mitochondrial Genome Sequencing in Mesolithic North East Europe Unearths a New Sub-Clade within the Broadly Distributed Human Haplogroup C1“. PLOS ONE. 9 (2): e87612. Bibcode:2014PLoSO...987612D. doi:10.1371/journal.pone.0087612. PMC 3913659. PMID 24503968.
 12. Gómez-Carballa & Catelli 2015.

Библиографија[уреди | уреди извор]

 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]