Ајни

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ајни
Фотографија од 1904 година со група Ајни.
Вкупен број
 • 25,000
 • (проценка на јапонската власт, 2002)
 • ≥200,000
 • (Неслужбена проценка)[1]
Подрачја со значајно население
Јапонија25,000–200,000
Русија109[2][3]–1,000
incl.  Камчатски крај94–900[2]
Јазици
Вероисповед
Сродни народи

Ајните или народот Ајну (ајнски: アィヌ, Айну; јапонски: アイヌ ; руски: Айны), исто така познати како Езо (蝦夷) во историските јапонски текстови, ― источноазиска етничка група домородна во Северна Јапонија, првобитните жители на Хокаидо[7] (и порано североисточен Хоншу) и некои од нејзините блиски руски територии (Сахалин, Курилските Острови, Хабаровски крај и Полуостровот Камчатка).[8][9][10]

Според службените проценки, вкупното ајнско население во Јапонија е 25.000. Неослужбените проценки го ставаат вкупното население на 200.000 или повеќе, бидејќи скоро вкупната асимилација на Ајните во јапонското општество резултирало со тоа што многу поединци со ајнско потекло немаат знаење за нивното потекло. Во 1966 година, бројот на „чисти“ Ајни бил околу 300.[11]

Историја[уреди | уреди извор]

Ајни за време на традиционална церемонија, Хокаидо 1918 година.
Група Ајни, 1904 година.

Пред-современа[уреди | уреди извор]

Ајнски скулптури од дрво, прикажани Ајни мажи и жени во традиционална облека и еден Ајнец во западна облека, Ајнски музеј во Хокаидо.

Ајните се домороден народ во Хокаидо, Сахалин и Курилите. Раните групи што зборувале ајнски (претежно ловци и рибари) се преселиле и на полуостровот Камчатка и во Хоншу, каде што нивните потомци денес се познати како ловци Матаги, кои сè уште користат голема количина на ајнски речни во нивниот дијалект. Други докази за ловци и рибари што зборуваат ајнски, кои се преселиле од Северно Хокаидо во Хоншу, се преку ајнските топоними, кои се наоѓаат на неколку места во северниот дел на Хоншу, претежно меѓу западниот брег и регионот Тохоку. Доказ за ајнски говорници во Амурската област е најден преку ајнски позајмени зборови кај Ороците и Улчите.[12]

Историската татковина и распространетост на Ајните.

Најновите истражувања предложуваат дека ајнската култура потекнува од спојување на охотските и сацумонските култури.[13][14] Според Ли и Хасегава, ајнските говорници потекнуваат од охотскиоте народ, кој брзо се проширил од северниот дел на Хокаидо кон Курилите и Хоншу. Овие рани жители не го зборувале јапонскиот јазик; некои биле освоени од Јапонците на почетокот на 9 век.[15] Во 1264 година, Ајните ја нападнале земјата на Нивхите Ајните, исто така, започнале експедиција во регионот на денешната Амурска област, кој тогаш била контролиран од династијата Јуен, што резултирало со одмазда од Монголите кои го нападнале Сахалин.[16][17] Активниот контакт помеѓу Ва-џин (етнички Јапонци, исто така познат како Јамато-џин) и Ајните од Езогашима (сега познат како Хокаидо) започнал во 13 век.[18] Ајните создале општество на ловци-собирачи, преживувајќи главно со лов и риболов. Тие ја следеле религијата заснована на природни појави.[19]

За време на периодот Муромачи (1336-1573), многу Ајни биле подложени на јапонската власт. Споровите меѓу Јапонците и Ајните прераснале во насилство од големи размери, Кошамајновиот бунт, во 1456 година. Такеда Нобухиро го убил водачот на Ајните, Кошамајн.

Ајнско семејство во Сахалин (1903 година).

За време на периодот Едо (1601-1868), Ајните, кои го контролирале северниот остров, сега наречен Хокаидо, сè повеќе се вклучувале во трговијата со Јапонците кои го контролирале јужниот дел на островот. Токугава бакуфу (феудалната власт) им доделила на кланот Мацумае ексклузивни права за трговија со Ајните во северниот дел на островот. Подоцна, Мацума започнал да ги издава правата за тргување на јапонските трговци, а контактот помеѓу Јапонците и Ајните станал пообемен. Во текот на овој период, ајнските групи се натпреварувале едни со други за увоз на стоки од Јапонците, а епидемиските болести како што се сипаници го намалиле населението.[20] Иако зголемениот контакт создаден од трговијата меѓу Јапонците и Ајните придонесол за зголемено меѓусебно разбирање, тоа исто така довел до судир кој повремено се интензивирал во насилни ајнски бунтови. Најважниот беше Шакушајновиот бунтот (1669–1672), ајнски бунт против јапонската власт. Друг голем бунт од Ајните против јапонската власт била Менаширско-кунаширскиот бунти во 1789 година.

Од 1799 до 1806 година, шогунатот презел директна контрола врз јужно Хокаидо. Мажите Ајни биле депортирани кај трговци подизведувачи за пет и десетгодишни услови за услуга и биле примамени од награди за храна и облека доколку се согласат да го остават својот мајчин јазик и култура и да станат Јапонци. Жените Ајни биле одделени од своите сопрузи и насилно биле омажувани за јапонски трговци и рибари, на кои им било кажано дека табу им забранувало да ги носат своите жени на Хокаидо. Жените често биле измачувани ако се спротивстават на силување од страна на нивните нови јапонски сопрузи и честопати бегале во планините. Овие политики на раздвојување на семејството и присилна асимилација, во комбинација со влијанието на големи сипаници, предизвикало значително намалување на ајнското население во почетокот на 19 век.[21]

Меиџиева реставрација и подоцна[уреди | уреди извор]

Во 18 век, имало 80.000 Ајни.[22] Во 1868 година, имало околу 15.000 Ајни во Хокаидо, 2000 во Сахалин и околу 100 на Курилските Острови.[23]

Почетокот на Меиџиевата реставрација во 1868 година се покажала како пресвртница за ајнската култура. Јапонската влада вовела различни општествени, политички и економски реформи со надеж дека ќе ја осовремени земјата во западен стил. Една иновација вклучувала анексија на Хокаидо. Шеберг го цитира описот на Баба (1890 година) за образложението на јапонската влада:[20]

... Развојот на јапонскиот голем северен остров имал неколку цели: Прво, тој бил сметан како средство за одбрана на Јапонија од брзорастечката и експанзионистичка Русија. Второ ... тој нудел решение за невработеноста за поранешната самурајска класа. ... На крај, развојот ветил дека ќе ги даде потребните природни ресурси за растечката капиталистичка економија.[24]

Во 1899 година, јапонската влада донела акт со кој ги означила Ајните како „поранешни Абориџини“, со идеја дека ќе се асимилираат - ова резултирало со тоа што јапонската влада го презела земјиштето каде што живееја Ајните и оттогаш го стави под јапонска контрола.[25] Исто така, во тоа време, на Ајните им било доделено автоматско јапонско државјанство, што всушност им го ускратила статусот на домородна група.

Ајнско жртвување на мечка. Јапонска свиточна слика, ок. 1918 година.

Ајните станувале сè повеќе маргинализирани на својата земја - во период од само 36 години, Ајните станале од релативно изолирана група луѓе со имање на своја земја, јазик, религија и обичаи до асимилирање во обележјата на Јапонците.[26] Во прилог на ова, земјата на која живееше Ајните била распределена на Ва-Џините кои одлучиле да се преселат во Хокаидо, охрабрена од јапонската влада од ерата на Меиџи да ги искористи предностите на изобилните природни ресурси на островот и да создаде и одржува фарми во моделот на западното индустриско земјоделство. Додека во тоа време, процесот отворено бил нарекуван колонизација (拓殖, такушоку) , поимот подоцна бил преформулиран од јапонските елити во сегашната вообичаена употреба 開拓 (кајтаку), што наместо тоа пренесува чувство на отворање или повраток на ајнските земјишта.[27] Како и ова, фабриките како што се фабриките за брашно, пиварниците и рударските практики резултирале со создавање инфраструктура како што се патишта и железнички линии, за време на развојниот период што траел до 1904 година.[28] За тоа време, Ајните биле принудени да учат јапонски, им било потребно да усвојат јапонски имиња и им наредувале да престанат со верските обреди како што се жртвување животни и обичајот за тетовирање.[29]

Истиот чин важел за домородните Ајни на Сахалин по јапонската анексија и инкорпорирање на префектурата Карафуто. Некои историчари забележале дека ајнскиот јазик сè уште бил важна лингва франка во Сахалин. Асахи (2005 година) објавил дека статусот на ајнскиот јазик бил прилично висок и исто така го користеле раните руски и јапонски административни службеници за да комуницираат едни со други и со домородните луѓе.[30]

Сахалински Ајни во 1904 година.

Актот од 1899 година бил заменет во 1997 година - дотогаш владата изјавила дека нема етнички малцински групи.[14] Дури на 6 јуни 2008 година, Јапонија службено ги признала Ајните како домородна група).[14]

Се верува дека огромното мнозинство од овие Ва-Џинци ги принудувале Ајнките да соработуваат со нив како месни сопруги.[31] Меѓу бракот помеѓу Јапонците и Ајните бил активно промовиран од Ајните за да се намалат шансите за дискриминација на нивното потомство. Како резултат на тоа, многу Ајни не се разликуваат од нивните соседи Јапонци, но некои Ајни-Јапонци се заинтересирани за традиционалната ајнска култура. На пример, Оки, роден како дете на татко Ајн и мајка Јапонка, станал музичар кој свири на традиционалниот ајнски инструмент тонкори.[32] Исто така, постојат многу мали градови во југоисточниот или регионот Хидака каде живеат етнички Ајни, како што се во Нибутани (Нипутај). Многумина живеат во Самбуцу, особено, на источниот брег.

Нивниот најпознат етноним потекнува од зборот „аину“, што значи „човек“ (особено за разлика од камуи, „божествени суштества“). Ајните, исто така, се идентификуваат како „Утари“ („другар“ или „луѓе“ на ајнскиот јазик). Службените документи ги користат двете имиња.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Poisson, Barbara Aoki (2002). The Ainu of Japan. Minneapolis: Lerner Publications. стр. 5. ISBN 978-0-82254-176-9.
 2. 2,0 2,1 „Results of the All-Russian Population Census of 2010 in relation to the demographic and socio-economic characteristics of individual nationalities“. Federal State Statistics Service (руски). март 2019. Архивирано од изворникот 15 јули 2012. Посетено на 7 август 2021.
 3. „2010 Census: Population by ethnicity“. Federal State Statistics (руски). Архивирано од изворникот на 24 април 2012.
 4. Gordon, Raymond G. Jr., уред. (2005). Ethnologue: Languages of the World (15. изд.). Dallas: SIL International. ISBN 978-1-55671-159-6. OCLC 224749653.
 5. Suzuki, Yuka (6 декември 2012). „Ryukyuan, Ainu People Genetically Similar“. Asian Scientist. Архивирано од изворникот 16 јуни 2016. Посетено на 7 август 2021.
 6. Tajima, Atsushi; Hayami, Masanori; Tokunaga, Katsushi; Juji, Takeo; Matsuo, Masafumi; Marzuki, Sangkot; Omoto, Keiichi; Horai, Satoshi (1 април 2004). „Genetic origins of the Ainu inferred from combined DNA analyses of maternal and paternal lineages“. Journal of Human Genetics. 49 (4): 187–193. doi:10.1007/s10038-004-0131-x. PMID 14997363.
 7. Cobb, Ellie (11 август 2020). „Japan's unknown indigenous cuisine“. www.bbc.com. Посетено на 7 август 2021.
 8. „Ainu Indigenous Source 1“. 25 октомври 2017. Посетено на 7 август 2021.
 9. „Ainu Indigenous Source 2“.
 10. Shibatani, Masayoshi (1990). The Languages of Japan. Cambridge University Press. стр. 3. ISBN 978-0-521-36918-3. Архивирано од изворникот на 6 јануари 2017. Посетено на 7 август 2021.
 11. Honna, Nobuyuki; Tajima, Hiroko Tina; Minamoto, Kunihiko (2000). „Japan“. Во Kam, Ho Wah; Wong, Ruth Y. L. (уред.). Language Policies and Language Education: The Impact in East Asian Countries in the Next Decade. Singapore: Times Academic Press. ISBN 978-9-81210-149-5.
 12. de Graaf, Tjeerd and Shiraishi, Hidetoshi (2013). Documentation and Revitalisation of two Endangered Languages in Eastern Asia: Nivkh and Ainu (PDF). Verlag Kulturstiftung Sibirien. стр. 49–64. ISBN 978-3-942883-12-2.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 13. „The hardship of the Ainu people“. Mt. Apoi – UNESCO Global Geopark. The culture of Hokkaido's indigenous Ainu people is considered to have originated with the marine-centered Okhotsk culture that prevailed from the 5th century to the 9th century and Satsumon culture, which developed under strong influence from the culture of Honshu (Japan's main island) and thrived from the 7th century to the 12th century.
 14. 14,0 14,1 14,2 Sato, Takehiro; и др. (2007). „Origins and genetic features of the Okhotsk people, revealed by ancient mitochondrial DNA analysis“. Journal of Human Genetics. 52 (7): 618–627. doi:10.1007/s10038-007-0164-z. PMID 17568987.
 15. Leeming, David (2001). The Dictionary of Asian Mythology. Oxford University Press. стр. 10.
 16. 第59回 交易の民アイヌ VII 元との戦い (јапонски). Општина Ашикава. 2 јуни 2010. Архивирано од изворникот на 21 јули 2011. Посетено на 7 август 2021.
 17. „公益社団法人 北海道アイヌ協会“. 公益社団法人北海道アイヌ協会 (јапонски). Архивирано од изворникот на 8 август 2019. Посетено на 7 август 2021.
 18. Weiner, M., уред. (1997). Japan's Minorities: The Illusion of Homogeneity. Лондон: Routledge. ISBN 978-0-41515-218-1.
 19. „Island of the Spirits – Origins of the Ainu“. NOVA Online. PBS. Архивирано од изворникот на 29 април 2008. Посетено на 7 август 2021.
 20. 20,0 20,1 Walker, Brett (2001). The Conquest of Ainu Lands: Ecology and Culture in Japanese Expansion, 1590–1800. Berkeley: University of California Press. стр. 49–56, 61–71, 172–176. ISBN 978-0-52022-736-1.
 21. Lewallen (2016). The fabric of indigeneity : Ainu identity, gender, and settler colonialism in Japan. Albuquerque: University of New Mexico Press. стр. 131–142. ISBN 978-0-8263-5736-6.
 22. Shelton, Dinah (2005). Encyclopedia of Genocide and Crimes Against Humanity. 2. Macmillan Reference.
 23. Howell, David (1997). „The Meiji State and the Logic of Ainu 'Protection'“. Во Hardacre, Helen (уред.). New Directions in the Study of Meiji Japan. Leiden: Brill Publishers. стр. 614. ISBN 978-9-00410-735-9.
 24. Sjöberg, Katarina (1993). The Return of the Ainu. Studies in Anthropology and History. 9. Switzerland: Harwood Academic Publishers. ISBN 978-3-71865-401-7.
 25. Loos, Noel; Osani, Takeshi, уред. (1993). Indigenous Minorities and Education: Australian and Japanese Perspectives on their Indigenous Peoples, the Ainu, Aborigines and Torres Strait Islanders. Tokyo: Sanyusha Publishing Co., Ltd. ISBN 978-4-88322-597-2.
 26. Fogarty, Philippa (6 јуни 2008). „Recognition at last for Japan's Ainu“. BBC News. BBC. Архивирано од изворникот на 8 ноември 2017. Посетено на 7 август 2021.
 27. Siddle, Richard (1996). Race, Resistance, and the Ainu of Japan. Routledge. стр. 51. ISBN 978-0-41513-228-2.
 28. Sjöberg, Katarina (1993). The Return of the Ainu. Studies in Anthropology and History. 9. Switzerland: Harwood Academic Publishers. стр. 117. ISBN 978-3-71865-401-7.
 29. Levinson, David (2002). Encyclopedia of Modern Asia. 1. Charles Scribner's Sons. стр. 72. ISBN 978-0-684-80617-4.
 30. Yamada, Yoshiko (2010). „A Preliminary Study of Language Contact around Uilta in Sakhalin“. Journal of the Center for Northern Humanities. 3: 59–75.
 31. Lewallen, Ann-Elise (October 2016). The Fabric of Indigeneity: Ainu Identity, Gender, and Settler Colonialism in Japan. University of New Mexico Press. стр. 133. ISBN 978-0-8263-5737-3.
 32. „アイヌ⇔ダブ越境!異彩を放つOKIの新作“. HMV Japan (јапонски). 23 март 2006. Архивирано од изворникот на 21 октомври 2012. Посетено на 7 август 2021.

Извори[уреди | уреди извор]

Дополнителна книжевност[уреди | уреди извор]

 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Организации
Музеи и експонати
Написи