Тробоен ноќник

Од Википедија — слободната енциклопедија

Тробоениот ноќник ( Myotis emarginatus ) е вид на лилјак на ноќта.

Опис[уреди | уреди извор]

Тробоен ноќник е лилјак со средна големина со долго и волнено крзно. Грбната страна на торзото е од 'рѓосано-кафеава до лисица-црвена боја, а вентралната страна е слабо исцртана бледо жолтеникаво-кафеава. Младите животни се речиси целосно сиви. Лицето е светло кафено. Ушите се кафеави и имаат речиси правоаголен засек на надворешниот раб и многу расфрлани израстоци слични на брадавици на аурикулата. Врвот на трагусот не допира до засекот на работ на увото. Крилата се кафеави и широки. Работ на опашката мембрана е поддржан од правилен калкар и дел од него има кратки, прави и меки влакна.[1]

Екологија[уреди | уреди извор]

Тробоените ноќници се храни првенствено со пајаци и муви . Се храни главно во грмушки и пасишта, но исто така е познат по тоа што често има насади со маслинки и во бараки за добиток. Обично се наоѓа под земја и во човечки згради, често заедно со видовите Rhinolophus.

Распространетост[уреди | уреди извор]

Лилјакот на Џефрој може да се најде во Авганистан, Албанија, Алжир, Андора, Ерменија, Австрија, Азербејџан, Белгија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Кипар, Чешка, Франција, Грузија, Германија, Грција, Унгарија, Иран, Израел, Италија, Јордан, Казахстан, Киргистан, Либан, Луксембург, Црна Гора, Мароко, Холандија, Северна Македонија, Оман, Полска, Португалија, Романија, Руска Федерација, Сан Марино, Саудиска Арабија, Србија, Словачка, Словенија, Шпанија, Швајцарија, Таџикистански, Турција, Туркменистан, Украина и Узбекистан .

Во 2012 година бил пронајден примерок во јужна Англија.[2]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Myotis emarginatus – Science for Nature Foundation
  2. „Geoffroy's bat discovered in UK for first time“. BBC News. 14 September 2012. Посетено на 14 October 2012.

Предлошка:Myotinae nav