Средно Езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Средно Езеро
Длабочина 21,5 м
Надморска висина 1.680 м
Планина Кораб


Средно Езеро — природно ледничко езеро на планината Кораб во Македонија. Се  наоѓа  веднаш  под  езерото  Бачилски  Камен,  на  височина  од  1,680  метри.[1]

Одлики[уреди | уреди извор]

Површината на езерото се менува во текот на годината, така што во пролетниот период таа изнесува околу 950 м2, а во сушниот период  624 м2. Најголемата длабочина е проценета на околу 1.5 метри. За време  на  висок  водостој  на  езерската  вода,  тоа  ја  губи  водата  преку  природна  отока  во  крајниот север‐североисточен правец и подземно истекување низ моренските седименти.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Светозар Петковски, Драган Василевски, Владо Матевски, Claudio Orlandini и 28 други автори (2011). „Студија за ревалоризација на заштитено подрачје Маврово“ (PDF). Министерство за животна средина и просторно планирање. Посетено на 7 ноември 2017.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)