Долно Езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Долно Езеро
Површина 30 м2
Надморска висина 1.620 м
Планина Кораб


Долно Езеро — природно ледничко езеро на планината Кораб во Македонија. Долното  Езеро  се  наоѓа  на  истата  долинска  страна  како  и  претходните  две  корапски езера - Бачилско Езеро и Средно Езеро, во изворишниот дел на долината  на реката Рибница во месноста Долни Чардак помеѓу врвовите Бачилски Камен и Бабин Камен, на височина од 1,620 метри[1]. По своето потекло е акумулативно, настанато со преграда на моренски седименти.  Длабочината на ова езеро изнесува 50 см, а неговата површина 30 м2 [1].

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Светозар Петковски, Драган Василевски, Владо Матевски, Claudio Orlandini и 28 други автори (2011). „Студија за ревалоризација на заштитено подрачје Маврово“ (PDF). Министерство за животна средина и просторно планирање. Посетено на 7 ноември 2017.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)