Извирско Езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Извирско Езеро
Осојно Езеро (Кораб) 03.jpg
Координати:
Површина: м2
Должина: м
Ширина: м

Обем:

м
Длабочина: 0,6 м
Надморска висина: 1.620 м
Планина: Кораб

Извирско Езеро — природно ледничко езеро на планината Кораб во Македонија. Се  наоѓа  веднаш  под врвот Бачилски Камен и трите природни леднички езера  Бачилско ЕзероСредно Езеро и Долно Езеро на надморска височина  од  1,620  метри. Сместено е во вдлабнатина на стрмна тераса која ги поврзува гребенот Осој на исток и врвот Бачилски Камен на запад. Самото езеро претставува извор на повремен поток кој претставува изворишна челенка на Изворскиот Поток кој пак е изворишна челенка на реката Рибница. Езерото се одликува со бистра вода и има променлив водостој, но не пресушува, а поради пропусливоста на стрмното земјиште над него прима вода од езерата погоре од него. Самото езеро и извор е наречено според пределите Голем и Мал Извор, а може да се нарече и Осојно поради блискиот истоимен гребен.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]