Сварог: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Одземен 1 бајт ,  пред 13 години
технички исправки
(поголемо дополнување за христијанизацијата на словенските богови)
(технички исправки)
Особено се интригантни стиховите како:
 
1." ''Свети Кузма-баќушка, боже мој, боже мој;'';
''Пречиста Мајчице, заиграј ни на свадба!''"
 
2. "''Ти свети Боже, Кузмодемјан,''
''дојди ни на свадба нам'',
''со своите апостоли.''"
 
Занимливо е како во своите обредни песни, народот овој светец го ословувал и како бог. Тој е сопоставен и со '''Пречистата Мајчица''' (очигледно - '''Богородица'''), а израмнет е и со Исус Христос, така што тој, а не '''Исус''', е повикан да дојде со своите апостоли. Тој е повикуван и да ја 'скове` (направи) свадбата, со што се потврдува и како покровител на ковачкиот занает и бракот. Видливи остатоци од култот кон неговиот син Сварожич останале и до денешен ден и тоа во прилично жива форма. Тоа, пред сѐ, се однесува на празнувањето на Божик и палењето големи коледарски огнови, ако се знае дека во источнословенските записи, Сварожич се јавува како и како бог на огнот. Воочлива е и паралелата '''Бог-Божиќ''', '''Сварог-Сварожич''', а се претставува дека и самото име на празникот Божик (Божиќ, Божич) има претхристијанско потекло. Драгоцени податоци имаме и од фолклорните материјали собрани во 19 век, меѓу другото и од '''Миладиновци'''. Во нивниот Зборник наоѓаме и божикни песни, во кои се говори за раѓањето на 'Бела Бога', што асоцира на Белобог, едно од имињата на богот на светлината и огнот.
35

уредувања

Прегледник