Сочник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сочните растенија имаат задебелени стебла или лисја, како што е ова Алое .

Сочници или сукулентирастенија со делови што се задебелени i месести, обично за да ја задржат водата во сушни климатски и почвени услови. Зборот сулулент потекнува од латинскиот збор sucus, што значи „сок“ или „сок“.[1]

Сочниците може да складираат вода во различни структури, како што се лисја и стебла . Содржината на вода во некои сочни органи може да достигне до 90-95%,[2] како што се Glottiphyllum semicyllindricum и Mesembryanthemum barkleyii.[3] Некои дефиниции вклучуваат и корени, така што геофитите кои преживуваат неповолни периоди со умирање назад во подземните органи за складирање може да се сметаат за сочници. Живеалиштата на овие растенија кои ја зачувуваат водата често се во области со високи температури и ниски врнежи, како што се пустините, но сочниците може да се најдат дури и во алпските екосистеми кои растат во карпеста почва. Сочниците се одликуваат со нивната способност да напредуваат на ограничени извори на вода, како што се магла и роса, што ги прави подготвени да преживеат во екосистем кој содржи оскудни извори на вода.

Сочниците не се таксономска категорија, бидејќи поимот ги опишува само атрибутите на одреден вид; некои видови во родот (како млечки (Euphorbia) spp.) или семејството (како Asphodelaceae) може да бидат сочни, додека други се помалку или воопшто не. Многу растителни семејства имаат повеќе сочни видови кои се наоѓаат во нив (повеќе од 25 семејства на растенија).[4] Во некои семејства, како што се Aizoaceae, кактуси и Crassulaceae, повеќето видови се сочници. Во хортикултурната употреба, поимот понекогаш е користен на начин што ги исклучува растенијата што ботаничарите би ги сметале за сочници, како што се кактусите . Сочниците често се одгледуваат како украсни растенија поради нивниот впечатлив и необичен изглед, како и нивната способност да напредуваат со релативно минимална грижа.

Дефиниција[уреди | уреди извор]

По дефиниција, сочниците се растенија отпорни на суша во кои лисјата, стеблото или корените се месести со развојот на ткивата што складира вода.[5] Други извори ги исклучуваат корените како во дефиницијата „растение со дебели i месести стебла и/или листови, приспособени на суви средини“. [6] Разликата влијае на односот помеѓу сочниците и „геофитите“ – растенија кои преживуваат неповолни сезони како пупка за презимување на подземен орган.[7] Подземните органи, како што се луковиците, ризоми и грутки, често се месести со ткива што складираат вода. Така, ако корените се вклучени во дефиницијата, многу геофити би биле класифицирани како сочници. Растенијата приспособени да живеат во суви средини, како што се сочниците, се нарекуваат ксерофити. Сепак, не сите ксерофити се сочници, бидејќи постојат и други начини на прилагодување на недостигот на вода, на пример, со развивање на мали листови кои може да се навиваат или да имаат кожести наместо сочни листови.[8] Ниту, пак, сите сочници се ксерофити, бидејќи растенијата како Crassula helmsii се и сочни и водни.[9]

Средишна розета на (Aloe polyphylla).

Некои кои одгледуваат сочници како хоби може да го користат поимот на поинаков начин од ботаничарите. Во хортикултурната употреба, поимот „сочник“ или „сукулент“ редовно ги исклучува кактусите. На пример, тритомниот Прирачник за сочни растенија на Јакобсен не вклучува кактуси.[10] Многу книги кои го покриваат одгледувањето на овие растенија вклучуваат „кактуси и сочници“ како наслов или дел од насловот.[11][12][13] Меѓутоа, во ботаничката терминологија, кактусите се сочници, [5] но не и обратно бидејќи многу сочни растенија не се кактуси. Кактусите образуваат монофилетна група и освен еден вид се домородни само во Новиот свет (Америка), но низ паралелна еволуција слични растенија од сосема различни семејства како Apocynaceae еволуирале во Стариот свет

Понатамошна тешкотија за општо препознавање е тоа што во одредени семејства има растенија кои се сочни и несочни. Во многу родови и семејства, постои континуирана градација од растенија со тенки листови и нормални стебла до оние со многу јасно задебелени и месести листови или стебла. Задржувањето на вода е одлика која станува бесмислена за поделба на растенијата на родови и семејства. Различни извори може различно да ги класифицираат истите видови.[14] Видовите со средни особиникако што се малку месести лисја или стебла може да се опишат како полусочни.[15]

Градинарите често ги следат комерцијалните конвенции и може да исклучат други групи на растенија како што се бромелијадите, кои научно се сметаат за сочници. [16] Практичната градинарска дефиниција стана „сочно растение е секое пустинско растение што колекционерот сака да го одгледува“, без никакво разгледување на научните класификации.[17] Комерцијалните презентации на „сочни“ растенија ќе ги претстават оние што клиентите најчесто ги идентификуваат како такви. Растенијата понудени комерцијално тогаш како „сочници“ (како што се чувар куќа), поретко ќе вклучуваат геофити (во кои задебелениот орган за складирање е целосно под земја), но ќе вклучуваат растенија со задебелување на стебло,[18] што е задебелено над почвата, на ниво на почвата, образувано од стебло, корен или и двете.[19]

Изглед[уреди | уреди извор]

Збирка на сочници, вклучувајќи кактуси, од Ботаничка градина Ез, Франција.

Складирањето вода често им дава на сочните растенија позадебелен или помесест изглед за разлика од другите растенија. Покрај задржувањето на вода, сочните растенија имаат и други одлики за заштеда на вода. Тие може да вклучуваат:

 • С4 растенија со посебен метаболизам за фотосинтеза (CAM) за да се минимизира загубата на вода
 • отсутни, намалени или цилиндрични до сферични листови
 • намалување на бројот на стоми
 • стеблата како главно место на фотосинтезата, наместо листовите
 • ребра кои овозможуваат брзо зголемување на волуменот на растението и намалување на површината изложена на сонце
 • восочна, влакнеста или шилеста надворешна површина за да се создаде влажно микро-живеалиште околу растението, што го намалува движењето на воздухот во близина на површината на растението, а со тоа ја намалува загубата на вода и може да создаде сенка
 • корени многу блиску до површината на почвата, така што тие можат да ја преземат влагата од многу мали дождови или дури и од силната роса
 • способност да останат месести и полни со вода дури и при високи внатрешни температури (на пр. 52 °C (126 °F) ) [20]
 • многу непропустлива надворешна кутикула (епидермис) [20]
 • брзо запечатување и заздравување на раните[21]
 • секрети, кои изобилно задржуваат вода[20]

Живеалиште[уреди | уреди извор]

Сочниците, како што се Adromischus marianae, Crassula deceptor и Conophytum, имаат афинитет за суви почви кои брзо се одводнуваат, честопати растат директно на карпите.

Освен на Антарктикот, сочниците можат да бидат најдени на секој континент. Според Светскиот фонд за дивиот свет, Јужна Африка е дом на околу една третина од сите сочни видови, од кои повеќето живеат во сочниот биом Кару.[22][23] Иако често се смета дека повеќето сочници доаѓаат од суви области како што се степите, полупустините и пустините, најсувите области во светот не создаваат соодветни живеалишта за сочниците, главно поради тешкотијата што таквите ниски растечки растенија или садници би морале да напредуваат. во средини каде што лесно може да бидат покриени со песок.[24] Австралија, најсувиот населен континент во светот, е домаќин на многу малку домашни сочници поради честите и долготрајни суши. Дури и Африка, континентот со најмногу автохтони сочници, не е домаќин на многу од растенијата во нејзините најсуви региони.[25] Сепак, иако сочниците не можат да растат во овие најтешки услови, тие се способни да растат во услови кои не се населени за други растенија. Всушност, многу сочници можат да напредуваат во суви услови, а некои се способни да издржат и до две години без вода во зависност од нивната околина и прилагодувањата.[26] Повремено, сочниците може да се појават како епифити, кои растат на други растенија со ограничен или никаков контакт со почвата и се зависни од нивната способност да складираат вода и да добиваат хранливи материи со други средства; се гледа во родот Tillandsia. Сочниците се јавуваат и како жители на морските брегови и сувите езера, кои се изложени на високи нивоа на растворени минерали кои се смртоносни за многу други растителни видови. Калифорнија е дом на близу сто сочни видови кои се родени во државата, многу од нив живеат во крајбрежни средини.[27] Сочниците во саксии можат да растат во повеќето затворени средини со минимална грижа.[28]

Зачувување[уреди | уреди извор]

Во Јужна Африка, на неколку видови им се заканува истребување поради собирање од дивината за црниот пазар и активностите поврзани со рударството. Растенијата главно се продаваат на собирачи во азиските земји, каде што има голема побарувачка за нив.[23][29] Нелегално е од 1974 година да бидат поседувани заштитени сочници како што е Conophytum без одобрение во Западен Кејп и Северен Кејп, двете јужноафрикански покраини каде што тие растат.[29]

Семејства и родови[уреди | уреди извор]

Apocynaceae: Pachypodium lealii, сочно стебло
Asphodelaceae: Haworthia arachnoidea, сочен лист
Asphodelaceae: Astroloba tenax, сочен лист
Cactaceae: Rebutia muscula, сочно стебло
Crassulaceae: Crassula ovata, сочно стебло и листови
Euphorbiaceae: Euphorbia obesa ssp. symmetrica, сочно стебло
Cylindropuntia imbricata: стебло, дрвенест сочник
Malvaceae: Adansonia digitata, сочно стебло
Moringaceae: Moringa ovalifolia, сочно стебло
Asparagaceae: Beaucarnea recurvata, сочно стебло
Asparagaceae: Dracaena draco, сочно стебло
Euphorbia resinifera
Сочници чувани на 25 °C во стаклена градина во Конектикат
Kalanchoe longiflora
Echeveria derenbergii
Senecio angulatus

Постојат околу шеесет различни семејствана растенија кои содржат сочници.[30] Редовите на растенијата, семејствата и родовите во кои се среќаваат сочните видови се наведени подолу.

Ред Alismatales

Ред Apiales

Ред Arecales (исто така наречен Principes)

 • Arecaceae (исто така наречена Palmae) Jubaea

Ред Asparagales

 • Amaryllidaceae (геофити): Amaryllis, Boophone, Clivia , Crinum, Cryptostephanus, Cyrtanthus, Haemanthus, Rauhia, Scadoxus, Stenomesson
 • Аспарагацеа
  • Agavoideae: Agave, Beschorneria, Furcraea, Hesperaloe, Hesperoyucca, Manfreda, Polianthes , Yucca
  • Lomandroideae: Кордилин
  • Nolinoideae: Beaucarnea, Calibanus, Dasylirion, Dracaena, Nolina
  • Scilloideae (Hyacinthaceae): Albuca, Bowiea, Daubenya, Drimia, Eucomis, Lachenalia, Ledebouria, Massonia, Ornithogalum, Scilla, Urginea , Veltheimia
 • Doryanthaceae: Doryanthes
 • Orchidaceae: Acampe, Aerangis, Ansellia, Bolusiella, Bulbophyllum, Cirrhopetalum , Calanthe, Cyrtorchis, Dendrobium cucumerinum, Eulophia, Liparis, Oberonia, Oeceoclades, Polystachya, Tridactyle, Vanilla
 • Asphodelaceae
  • потсемејство Asphodeloideae: Aloe (сочници и геофити ) , Astroloba, Tulistaа, × Astrolista, Bulbine (сочници и геофити), Bulbinella (геофит), Chortolirion, Gasteria, Gonialoe, Haworhia, Trachyandra (сочни геофити и сочници),
  • потсемејство Xanothorrhoeoidae: Xanthorrhoea

Ред Asterales

 • Asteraceae: Arctotheca, Baeriopsis, Chrysanthemoides , Coulterella, Crassocephalum , Curio , Delairea, Didelta, Emilia, Eremothamnus, Gymnodiscus, Gynura, Hillardiella (геофит, Lophonoperonmnaum, (сочници и сочни геофити), Phaneroglossa, Poecilolepis, Polyachyrus, Pteronia, Senecio, Solanecio, Tripteris
 • Campanulaceae: Brighamia

Ред Brassicales

 • Brassicaceae: Heliophila, Lepidium
 • Capparidaceae: Maerua
 • Caricaceae: Carica, Jacarathia
 • Moringaceae: Моринга
 • Tiganophytaceae Tiganophyta karasense

Ред Caryophyllales

 • Aizoaceae: Corbichonia, Gisekia, Herreanthus, Limeum, Ophthalmophyllum, Saphesia
  • subfamily Aizooideae: Acrosanthes, Aizoanthemum, Aizoon, Galenia, Gunniopsis, Plinthus, Tetragonia
  • subfamily Mesembryanthemoideae (syn. Mesembryanthemaceae): Aptenia, Aridaria, Aspazoma, Brownanthus, Calamophyllum, Caulipsilon, Conophytum, Dactylopsis, Erepsia, Hameria, Hartmanthus, Hymenogyne, Marlothistela, Mesembryanthemum, Phiambolia, Phyllobolus, Prenia, Psilocaulon, Ruschiella, Sarozona, Synaptophyllum
  • subfamily Ruschioideae:
   • tribe Apatesieae: Apatesia, Carpanthea, Caryotophora, Conicosia, Hymenogyne, Saphesia, Skiatophytum
   • tribe Dorotheantheae: Aethephyllum Cleretum Dorotheanthus
   • tribe Ruschiae: Acrodon, Aloinopsis, Amphibolia, Antegibbaeum, Antimima, Arenifera, Argyroderma, Astridia, Bergeranthus, Bijlia, Braunsia, Brianhuntleya, Carpobrotus, Carruanthus, Cephalophyllum, Cerochlamys, Chasmatophyllum, Cheiridopsis, Circandra, Conophytum, Corpuscularia, Cylindrophyllum, Delosperma, Dicrocaulon, Didymaotus, Dinteranthus, Diplosoma, Disphyma, Dracophilus, Drosanthemum, Eberlanzia, Ebracteola, Enarganthe, Erepsia, Esterhuysenia, Faucaria, Fenestraria, Frithia, Gibbaeum, Glottiphyllum, Hallianthus, Hereroa, Ihlenfeldtia, Imitaria, Jacobsenia, Jensenobotrya, Jordaaniella, Juttadinteria, Khadia, Lampranthus, Lapidaria (plant), Leipoldtia, Lithops, Machairophyllum, Malephora, Mestoklema, Meyerophytum, Mitrophyllum, Monilaria, Mossia, Muiria, Namaquanthus, Namibia, Nananthus, Nelia, Neohenricia, Octopoma, Odontophorus, Oophytum, Ophthalmophyllum, Orthopterum, Oscularia, Ottosonderia, Pleiospilos, Polymita, Psammophora, Rabiea, Rhinephyllum, Rhombophyllum, Ruschia, Ruschianthemum, Ruschianthus, Schlechteranthus, Schwantesia, Scopelogena, Smicrostigma, Stayneria, Stoeberia, Stomatium Tanquana Titanopsis, Trichodiadema, Vanheerdea, Vanzijlia, Vlokia, Wooleya, Zeuktophyllum
  • subfamily Sesuvioideae: Cypselea, Sesuvium, Trianthema, Tribulocarpus, Zaleya
 • Amaranthaceae:
  • subfamily Amaranthoideae: Arthraerva
  • subfamily Chenopodioideae (family Chenopodiaceae):) Atriplex, Chenopodium, Dissocarpus, Einadia, Enchylaena, Eremophea, Halopeplis, Maireana, Malacocera, Neobassia, Osteocarpum, Rhagodia, Roycea, Halosarcia, Salicornia, Salsola, Sarcocornia, Sclerochlamys, Sclerolaena, Suaeda, Tecticornia, Threlkeldia
 • Basellaceae: Anredera, Basella
 • Cactaceae: Acanthocalycium, Acanthocereus, Ariocarpus, Armatocereus, Arrojadoa, Arthrocereus, Astrophytum, Austrocactus, Aztekium, Bergerocactus, Blossfeldia, Brachycereus, Browningia, Brasilicereus, Calymmanthium, Carnegiea, Cephalocereus, Cephalocleistocactus, Cereus, Cintia, Cipocereus, Cleistocactus, Coleocephalocereus, Copiapoa, Corryocactus, Coryphantha, Dendrocereus, Denmoza, Discocactus, Disocactus, Echinocactus, Echinocereus, Echinopsis, Epiphyllum, Epithelantha, Eriosyce, Escobaria, Escontria, Espostoa, Espostoopsis, Eulychnia, Facheiroa, Ferocactus, Frailea, Geohintonia, Gymnocalycium, Haageocereus, Harrisia, Hatiora, Hylocereus, Jasminocereus, Lasiocereus, Leocereus, Lepismium, Leptocereus, Leuchtenbergia, Lophophora, Maihuenia, Malacocarpus, Mammillaria, Mammilloydia, Matucana, Melocactus, Micranthocereus, Mila, Monvillea, Myrtillocactus, Neobuxbaumia, Neoraimondia, Neowerdermannia, Obregonia, Opuntia, Cylindropuntia, Oreocereus, Oroya, Ortegocactus, Pachycereus, Parodia, Pediocactus, Pelecyphora, Peniocereus, Pereskia, Pereskiopsis, Pilosocereus, Polaskia, Praecereus, Pseudoacanthocereus, Pseudorhipsalis, Pterocactus, Pygmaeocereus, Quiabentia, Rauhocereus, Rebutia, Rhipsalis, Samaipaticereus, Schlumbergera, Sclerocactus, Selenicereus, Stenocactus, Stenocereus, Stephanocereus, Stetsonia, Strombocactus, Tacinga, Thelocactus, Trichocereus Turbinicarpus, Uebelmannia, Weberbauerocereus, Weberocereus, Yungasocereus
 • Didiereaceae: Alluaudia, Alluaudiopsis, Decaria, Didierea
 • Molluginaceae: Hypertelis
 • Phytolaccaceae: Phytolacca
 • Portulacaceae: Amphipetalum, Anacampseros, Avonia, Calyptrotheca, Ceraria, Cistanthe, Calandrinia, Dendroportulaca, Grahamia, Lewisia, Parakeelya, Portulaca, Portulacaria, Schreiteria, Talinella, Talinum

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Merriam-Webster: succulent, Посетено на 30 мај 2023
 2. Griffiths, Howard; Males, Jamie (11 септември 2017). „Succulent plants“. Current Biology (англиски). 27 (17): R890–R896. doi:10.1016/j.cub.2017.03.021. ISSN 0960-9822. PMID 28898660.
 3. Jacobsen Handbook op.cit. Volume 3 P. 1259
 4. Dimmitt, Mark. „The Tucson Cactus and Succulent Society“. www.tucsoncactus.org. Архивирано од изворникот на 22 август 2017. Посетено на 30 мај 2023.
 5. 5,0 5,1 Rowley 1980, стр. 1.
 6. Beentje 2010.
 7. Beentje 2010, стр. 116.
 8. „xerophyte“, Dictionary of Botany, 2001, Посетено на 30 мај 2023
 9. Crassula helmsii (aquatic plant, succulent)“, Global Invasive Species Database, ISSG, 15 април 2010, Архивирано од изворникот на 2016-03-12, Посетено на 30 мај 2023
 10. Jacobsen 1960.
 11. Anderson 1999
 12. Hecht 1994
 13. Hewitt 1993
 14. Rowley 1980, стр. 2.
 15. Oldfield, Sara (1997). Cactus and succulent plants : status survey and conservation action plan (PDF). IUCN. стр. 24. ISBN 978-2-8317-0390-9. Посетено на 30 мај 2023.
 16. Innes & Wall 1995.
 17. Martin & Chapman 1977.
 18. Martin & Chapman 1977, стр. 19–20.
 19. Beentje 2010, стр. 32.
 20. 20,0 20,1 20,2 Compton n.d.
 21. Speck, Olga; Schlechtendahl, Mark; Borm, Florian; Kampowski, Tim; Speck, Thomas (2018-01-16). „Humidity-dependent wound sealing in succulent leaves of Delosperma cooperi – An adaptation to seasonal drought stress“. Beilstein Journal of Nanotechnology (англиски). 9 (1): 175–186. doi:10.3762/bjnano.9.20. ISSN 2190-4286. PMC 5789399. PMID 29441263.
 22. Burke, Antje (May 2013). „Succulent plants on arid inselbergs“. Flora - Morphology, Distribution, Functional Ecology of Plants (англиски). 208 (5–6): 321–329. doi:10.1016/j.flora.2013.05.001.
 23. 23,0 23,1 Trenchard, Tommy (2021-07-31). „In South Africa, Poachers Now Traffic in Tiny Succulent Plants“. The New York Times (англиски). ISSN 0362-4331. Посетено на 30 мај 2023.
 24. GINNS, R. (1961). „The Habitat of Succulent Plants“. The National Cactus and Succulent Journal. 16 (2): 29–30. ISSN 0027-8858. JSTOR 42788160.
 25. „Succulents in their natural environment“. November 2021.
 26. „Cactuses and Succulents“.
 27. „California's Native Succulents“.
 28. „Succulent Care Tips“. 17 април 2019.
 29. 29,0 29,1 „These tiny succulents are under siege from international crime rings“. Animals (англиски). 8 март 2022. Посетено на 30 мај 2023.
 30. „10 Things You Never Knew About Succulents“. 16 September 2018.
 31. „Apiaceae“. succulent-plant.com (англиски). Посетено на 30 мај 2023.

Библиографија[уреди | уреди извор]

 • Anderson, Miles (1999), Cacti and Succulents: Illustrated Encyclopedia, Oxford: Sebastian Kelly, ISBN 978-1-84081-253-4
 • Beentje, Henk (2010), The Kew Plant Glossary, Richmond, Surrey: Royal Botanic Gardens, Kew, ISBN 978-1-84246-422-9
 • Compton, R.H., уред. (n.d.), Our South African Flora, Cape Times Ltd, OCLC 222867742 (publication date also given as 1930s or 1940s)
 • Hecht, Hans (1994), Cacti & Succulents (p/b. изд.), New York: Sterling, ISBN 978-0-8069-0549-5
 • Hewitt, Terry (1993), The Complete Book of Cacti & Succulents, London: Covent Garden Books, ISBN 978-1-85605-402-7
 • Innes, Clive; Wall, Bill (1995), Cacti, Succulents and Bromeliads, London: Cassell for the Royal Horticultural Society, ISBN 978-0-304-32076-9
 • Jacobsen, Hermann (1960), A Handbook of Succulent Plants (Vols 1–3), Poole, Dorset: Blandford Press, ISBN 978-0-7137-0140-1
 • Martin, Margaret J.; Chapman, Peter R. (1977), Succulents and their cultivation, London: Faber & Faber, ISBN 978-0-571-10221-1
 • Rowley, Gordon D. (1980), Name that Succulent, Cheltenham, Glos.: Stanley Thornes, ISBN 978-0-85950-447-8

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Поимот succulent во Викиречникот, слободниот речник.