Украсни растенија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Декоративна петунија

Украсни растенија се вообичаено име за украсни градинарски и затворени растенија. Терминот орнаментални исто така се користи,[1] бидејќи се однесува на растенија што се користат за украсни цели, било во градинарството, пејзажната архитектура и пејзажната хортикултура, како собни растенија или како сечено цвеќе. Одгледувањето на украсни растенија се врши во рамките на цвеќарството, како гранка на хортикултура.

Украсните растенија најчесто потекнуваат од далечни, ориентални и егзотични предели, но има и сорти на нашите автохтони, диви растенија.

Наводи[уреди | уреди извор]