Прејди на содржината

Солненка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Солненка
Salsola oppositifolia
Научна класификација
Царство: Растенија
Нерангирано: Скриеносеменици
Нерангирано: Евдикоти
Нерангирано: Јадрени евдикоти
Ред: Каранфиловидни
Семејство: Штирови
Потсемејство: Солненки
Род: Солненка
L.
Видови

околу 100-130 вида; во текстот.

Солненката (науч. Salsola) е род на билки, полужбунови, жбунови и мали дрва во семејството Штирови (амаранти), по потекло од Африка, Азија и Европа. Обично растат на рамна, сува и/или солена почва, а некои видови растат и крај солени мочуришта. Меѓутоа скорешните генетски истражувања (Pyankov et al., 2001) покажуваат дека традиционално дефинираниот род е парафиличен, и веројатно многу видови би потпаднале под други родови во иднина.

Според традиционалното сметање, меѓу гореспоменатите 100-130 видови во родот спаѓааат:

 • Salsola abrotanoides
 • Salsola affinis
 • Salsola aperta
 • Salsola arbuscula
 • Salsola arbusculiformis
 • Salsola australis
 • Salsola brachiata
 • Salsola canescens
 • Salsola chinghaiensis
 • Salsola chorassanica
 • Salsola collina
 • Salsola crassa
 • Salsola cyclophylla
 • Salsola damascena
 • Salsola dendroides
 • Salsola drummondii
 • Salsola dshungarica
 • Salsola ferganica
 • Salsola foliosa
 • Salsola griffithii
 • Salsola heptapotamica
 • Salsola iberica
 • Salsola ikonnikovii
 • Salsola imbricata
 • Salsola implicata
 • Salsola incanescens
 • Salsola jacquemontii
 • Salsola junatovii
 • Salsola kali
 • Salsola komarovii
 • Salsola korshinskyi
 • Salsola lanata
 • Salsola laricifolia
 • Salsola makranica
 • Salsola micranthera
 • Salsola monoptera
 • Salsola montana
 • Salsola nepalensis
 • Salsola nitraria
 • Salsola orientalis
 • Salsola passerina
 • Salsola paulsenii
 • Salsola pellucida
 • Salsola pestifer
 • Salsola praecox
 • Salsola richteri
 • Salsola rosacea
 • Salsola rubescens
 • Salsola sclerantha
 • Salsola sinkiangensis
 • Salsola soda
 • Salsola subcrassa
 • Salsola sukaczevii
 • Salsola tamariscina
 • Salsola tomentosa
 • Salsola tragus
 • Salsola turkestanica
 • Salsola vermiculata
 • Salsola verrucosa
 • Salsola zaidamica

Неколку едногодишни вида, познати како вистински „солненки“, се откинуваат од нивните корења на есен, по што ветрот продолжува да ги носи како лесни тркалезни маси и така расфрлаат семиња насекаде. Семето се раѓа во толку големи количества што растението не се заморува со заштитни обвивки или резерви на храна за ембрионите.

Наводи и надворешни врски[уреди | уреди извор]

 • Pyankov, V. I., Artyusheva, E. G., Edwards, G. E., Black, C. C., & Soltis, P. S. Phylogenetic analysis of tribe Salsoleae of Chenopodiaceae based on ribosomal ITS sequences: Implications for the evolution of photosynthesis types. Amer. J. Bot. 88: 1189-1198 (2001). Онлајн тука Архивирано на 10 март 2007 г..