Западен Кејп

Од Википедија — слободната енциклопедија
Западен Кејп
Wes-Kaap
Ntshona-Koloni
Површина 129,370 км2
Население 4,524,335
Јазици: Африканс (55.3%)
Ксхоза (23.7%)
Англиски (19.3%)
Раси: Обоени (53.9%)
Црнци (26.7%)
Кавкази (18.4%)
Азијатци (1.0%)
Главен град: Кејптаун
Најголем град: Кејптаун
Премиер: Ебрахим Расоол
Местоположбата на Западен Кејп
Местоположбата на Западен Кејп

Западен Кејп е покраина во југоисточниот дел на ЈАР. Седиште на покраината е Кејптаун. До 1994, регионот кој сега го формира Западниот Кејп бил дел од огромната покраина Кејп. До формирањето на Унијата на Јужна Африка во 1910, оваа покраина била нарекувана Колонија Кејп.