Прејди на содржината

Порт Морсби

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поглед на Порт Морсби

Порт Морсби или Пот Мосби на ток писин е главен и најголем град на Папуа Нова Гвинеја (ПНГ). Градот е сместен на брегот на Папуанскиот Залив, на југоисточниот брег на островот Нова Гвинеја, во состав на регионот Папуа. Областа на која бил изграден градот бил населен од страна на народот Моту-коитабу. Градот бил за првпат забележан од страна на Европејците во 1873 година од страна на Капетанот Џон Морсби, според кој го добил името и градот.