Остроглава шарка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Остроглава шарка
Vipera ursinii macrops.jpg
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордови
Потколено: ’Рбетници
Класа: Влекачи
Ред: Лушпари
Подред: Змии
Семејство: Отровници
Потсемејство: Отровници
Род: Шарка
Вид: Остроглава шарка
Биномен назив
Vipera ursinii
(Bonaparte, 1835)
Синоними
 • Coluber foetidus
  Güldenstädt In Georgi, 1801
 • Pelias Ursinii Bonaparte, 1835
 • [P[elias]. berus] Var. Ursinii
  Cope, 1860
 • Pelias chersea vel Ursinii
  — Cope, 1860
 • Pelias Renardi Christoph, 1861
 • [Vipera berus] var. rákosiensis Méhelÿ, 1893
 • Vipera ursinii Boulenger, 1893
 • Vipera renardi — Boulenger, 1893
 • Vipera ursinii var. rakosiensis Méhely, 1894
 • Vipera ursinii — Boulenger, 1896
 • Vipera renardi — Boulenger, 1896
 • Vipera macrops Méhely, 1911
 • Vipera ursinii macrops
  Bolkay, 1924
 • Vipera (Pelias) ursinii forma trans. rudolphi A.F. Reuss, 1924
 • Acridophaga ursinii — A.F. Reuss, 1927
 • Vipera ursinii ursinii — L. Müller, 1927
 • Coluber ursinoides Nikolsky, 1927
 • Peilas berus var. uralensis
  A.F. Reuss, 1929 (nomen nudum)
 • Acridophaga uralensis
  — A.F. Reuss, 1929
 • Vipera berus var. rakosiensis
  — F. Werner, 1929
 • A[cridophaga]. (renardi) eriwanensis A.F. Reuss, 1933
 • Vipera ursinii renardi
  — Schwarz, 1936
 • Vipera ursinii macrops
  — Schwarz, 1936
 • Acridophaga ursini — F. Werner, 1938
 • Vipera berus var. renardi
  Başoğlu, 1947
 • Vipera ursinii rakosiensis
  — Knoepffler & Sochurek, 1955
 • Vipera ursinii ebneri
  Knoepffler & Sochurek, 1955
 • Vipera ursinii wettsteini
  Knoepffler & Sochurek, 1955
 • Vipera orsinii Ghidini, 1958
 • Vipera ursinii ursinii

Остроглава шарка или остроглава осојница (науч. Vipera ursinii) — широкораспространета змија од фамилијата на отровниците (Viperidae) од југоисточна Франција, па сè до Кина (Синџанг). Во Македонија, се среќава во северниот и североисточниот дел на земјата[2]. Засега нема признаени подвидови.[3]

Научен назив[уреди | уреди извор]

Научното име ursinii го носи во чест на италијанскиот природонаучник Антонио Орзини (1788–1870).[4]

Опис[уреди | уреди извор]

Возрасните единки се долги во просек 40–50 см, иако се најдени и примероци по 63–80 см.[5] Женките се поголеми од мажјаците. Остроглавата шарка е слична на италијанската (V. aspis) и обичната шарка (V. berus), но има забележителни разлики. Ова е најмала отровница во Европа, со дебело тело, тесна глава и груб изглед. Муцката не е извиена нагоре. На главата има неколку големи лушпи (плочки). На грбот има изразено засртени лушпи во само 19 реда, а меѓу нив честопати се забележува темна кожа. По боја змијата е сива, драп или жолтеникава со темна кривулеста пруга на грбот, обрабена со црно.[6]

Распространетост[уреди | уреди извор]

Распространетост на остроглавата шарка

Покрај Македонија, остроглавата шарка живее во југоисточна Франција, источна Австрија (изумрена), Унгарија, средна Италија, Србија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Албанија, Романија, јужна Бугарија, Грција, Турција, северозападен Иран, Ерменија, Азербејџан, Грузија, Русија, Казахстан, Киргистан и степите на источен Узбекистан до (вклучувајќи го) Синџанг во Кина.

Подвидот Vipera ursini rakosiensis е матичен за Унгарија[7] но неговиот таксономски статус е спорен (вид. „Таксономија“)

Заштитен статус[уреди | уреди извор]

Оваа змија е заведена како ранлив вид на Црвениот список на МСЗП поради уништувањето на живеалиштата предизвикани од промените во земјоделството и климатските промени во планинските подрачја. Игра улога и нивното собирање во трговијата со миленици.[1]

Покрај тоа, остроглавата шарка е заведена во Прилог I од Конвенцијата за меѓународна трговија со загроезени видови како миленици (CITES) , што значи дека на змијата ѝ се заканува изумирање ако не престане трговијата,[8] and is a strictly protected species (Appendix II) на Бернската конвенција.[9]

Таксономија[уреди | уреди извор]

Единките покажуваат висок степен на генетска разновидност. Во современата стручна литература се среќаваат барем 6 подвида, иако може впрочем да се работи за повеќе видови:

 • V. u. ursinii (Bonaparte, 1835)
 • V. u. eriwanensis (A.F. Reuss, 1933)
 • V. u. graeca Nilson & Andrén, 1988
 • V. u. macrops Méhelÿ, 1911
 • V. u. moldavica Nilson, Andrén & Joger, 1993
 • V. u. rakosiensis Méhely, 1893
 • V. u. renardi Christoph, 1861

Golay et al. (1993) ги признава првите четири, додека пак Mallow et al. (2003) признава пет и ги наведува V. eriwanensis и V. renardi како исправни видови.[5] Меѓутоа, McDiarmid et al. (1999), а со тоа и Обединетиот таксономски информативен систем (ITIS) сметаат дека се потребни поточни податоци за да може да се одреди бројот на подвидови.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Joger, Ulrich; Crnobrnja Isailovic, Jelka; Vogrin, Milan; Corti, Claudia; Sterijovski, Bogoljub; Westerström, Alexander; Krecsák, László; Pérez Mellado, Valentin; Sá-Sousa, Paulo; Cheylan, Marc; Pleguezuelos, Juan M.; Sindaco, Roberto (2008). Vipera ursinii. Црвен список на загрозени видвови на МСЗП, верзија 2011.1. Меѓународен сојуз за заштита на природата. http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/22997. посет. 5 јули 2011 г.  (англиски)
 2. Петковски, С.; В. Сидоровска и Г. Џукиќ (2000/1 г). Биодиверзитетот на фауната на змиите (Reptilia: Serpentes) во Македонија. „Екол. Зашт. Живот. Сред.“ (Скопје) том  7 (1-2): 41-54. http://www.mes.org.mk/PDFs/Journal/Vol%2007/Petkovski%20et%20al.pdf. 
 3. Vipera ursinii. Обединет таксономски информативен систем. http://www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=TSN&search_value=635002. посет. 19 август 2006 г.  (англиски)
 4. Bonaparte, Carlo Luciano. 1835. Iconografia della fauna italica per le quattro classi degli animali vertebrati. Tomo 2. Amfibi. Rome: Salviucci. pages unnumbered. (Pelias Ursinii )
 5. 5,0 5,1 Mallow D, Ludwig D, Nilson G. 2003. True Vipers: Natural History and Toxinology of Old World Vipers. Malabar, Florida: Krieger Publishing Company. 359 pp. ISBN 0-89464-877-2.
 6. Arnold EN, Burton JA. 1978. A Field Guide to the Reptiles and Amphibians of Britain and Europe. London: Collins. 272 pp. ISBN 0-00-219318-3. (Vipera ursinii, pp. 215-217 + Plate 39 + Map 121.)
 7. Fertő-Hansag National Park of Hungary
 8. Vipera ursiniiCITES и Програма за животна средина на ООН / Светски центар за надзор на заштитата на природата посет. 8 октомври 2006 г
 9. Конвенција за зачувување на европската дива природа живеалишта, Прилог II at Совет на Европа посет. 9 октомври 2006 г

Надворешни врски[уреди | уреди извор]