Прејди на содржината

Шумски смок

Од Википедија — слободната енциклопедија
Младенче со карактеристична боја.

Шумски смок (сега Zamenis longissimus, претходно Elaphe longissima ), е вид на неотровна змија роден во Европа, член на подфамилијата Colubrinae на подгрупата Colubrinae . Расте до 2 метра по должина, таа била меѓу најголемите европски змии, слична по големина на змијата со четири линии ( Elaphe quatuorlineata ) и змијата Монпелје ( Malpolon monspessulanus ). Ескулапската змија била од културно и историско значење поради нејзината улога во античката грчка, римска и илирска митологија и добиената симболика.

Шумски смок е змија која излегувала на околу 30 см . Возрасните обично биле од 110см до 16- см. во вкупна должина (вклучувајќи ја опашката), но можеле да пораснат до 20см, со рекордна големина 225 см. .Очекуваната телесна маса кај возрасните ескулаписки змии била од 350 до 890 гр. .[1][2] Таа била темна, долга, витка и типично бронзена боја, со мазни лушпи што и давале метален сјај.

Младенците лесно можеле да се помешаат со малите тревни змии ( Natrix natrix ) и тревни змии со решетки ( Natrix helvetica ), бидејќи малите ескулаписки змии, исто така, имале жолта јака на вратот што можело да опстојат некое време кај помладите возрасни единки. Малите Z. longissimus биле светло зелени или кафеаво-зелени со различни потемни обрасци по должината на грбот. Две потемни дамки се појавувале во форма на линии што се протегале на врвот на крилата. Главата кај малолетниците, исто така, имала неколку карактеристични темни дамки, едно копито на задниот дел од главата помеѓу жолтите ленти на вратот, и две спарени, со една хоризонтална лента што течела од окото и се поврзувала со трагите на вратот, и една кратка вертикална лента што го поврзувала окото со 4-та до 5-тата горна лабијална лушпа.

Возрасните биле многу поуниформирани, понекогаш биле маслинесто-жолти, кафеаво-зелени, понекогаш речиси црни. Често кај возрасните, можело да има повеќе или помалку редовна шема на бели рабови на грбните лушпи кои се појавувале како бели пеги по целото тело до структури слични на моаре, на места, подобрувајќи го сјајниот метален изглед. Понекогаш, особено кога имале бледа боја, можело да се видат две потемни надолжни линии долж крилата. Стомакот бил обичен жолт до бел, додека кружниот ирис имал килибарна до окер боја. Познати се меланистички, еритристични и албинотични природни форми, како и темно сивата форма.

Иако не постоел забележлив сексуален диморфизам во бојата, мажјаците растеле значително подолго од женките, веројатно поради позначајниот енергетски внес на вториот во репродуктивниот циклус. Максималната тежина за германската популација била 890 grams (1.96 lb) за мажи и 550 grams (1.21 lb) за жени ( Böhme 1993; Gomille 2002). Други разлики, како и кај многу змии, вклучуваат кај мажјаците релативно подолга опашка до вкупната должина на телото и поширока основа на опашката.

Распоредот на линиите вклучувала 23 реда на грбната скала на средината на телото (ретко 19 или 21), 211-250 вентрални линии, поделена анална скала и 60-91 спарени субкаудални линии (Шулц 1996; Арнолд 2002). Вентралните линии биле остро под агол каде долната страна се среќавала со страната на телото, што ја подобрувала способноста за качување на видот.

Животниот век се проценувал на 25 до 30 години.

Географски опсег

[уреди | уреди извор]
Соодветни приближни европски опсези на ескулапска змија (зелена) и италијанска ескулапска змија (сина).

Следната област на претходниот номинотипски подвид, Zamenis longissimus longissimus, која сега е единствената препознаена монотипична форма, го опфаќала поголемиот дел од Франција, освен на север (до приближно ширината на Париз), шпанските Пиринеи и источната страна на шпанскиот северниот брег, Италија (освен југот и Сицилија), целиот Балкански полуостров до Грција и Мала Азија и делови од Средна и Источна Европа до околу 49-тата паралела во источниот дел од опсегот (Швајцарија, Австрија, Јужна Моравија ( Podyjí /Thayatal во Австрија) во Чешка, Унгарија, Словачка, јужна Полска (главно Биесчади / Планините Буковец во Словачка), Романија, југозападна Украина).

Понатамошни изолирани популации биле идентификувани во западна Германија ( Шлангенбад, Оденвалд, долен Салзах, плус една - во близина на Пасау - поврзана со соседната област на дистрибуција) и северозападно од Чешката Република (близу Карлови Вари, најсеверното актуелно природно присуство на видови). Исто така пронајден во посебна енклава јужно од Големиот Кавказ долж рускиот, грузискиот и турскиот североисточен и источен брег на Црното Море.

Две понатамошни енклави ја вклучувале првата околу езерото Урмија во северен Иран и на северните падини на планината Арарат во источна Турција, приближно на половина пат помеѓу првото и Црноморското живеалиште.[3] В.Л. Лафлин претпоставил дека делови од географската дистрибуција на видот можело да се резултат на намерно поставување и подоцна ослободување на овие змии од Римјаните од храмовите на Асклепиј, класичниот бог на медицината, каде што биле важни во медицинските ритуали и обожавањето на богот. .[4]

Претходно признатиот подвид Zamenis longissimus romanus, пронајден во јужна Италија и Сицилија, неодамна бил подигнат на статус на посебен нов вид, Zamenis lineatus (италијанска ескулапска змија). Посветла била во боја, со црвеникаво-портокалова до блескав црвен ирис.

Популациите претходно класифицирани како Elaphe longissima кои живееле во југоисточен Азербејџан и северните ирански Хиркански шуми биле прекласифицирани од Нилсон и Андрен во 1984 година во Elaphe persica, сега Zamenis persicus .

Според фосилните докази, областа на видовите во потоплиот атлантски период (пред околу 8000–5000 години) од Холоцен достигнала северно до Данска . Три примероци биле собрани во Данска помеѓу 1810 и 1863 година на јужниот дел на Зеланд, веројатно од реликтно и сега изумрено население.[5] Сегашното северозападно чешко население сега се смета за автохтоно остаток од таа максимална дистрибуција врз основа на резултатите од генетските анализи (генетски е најблиску до популациите на Карпатите). Ова веројатно важело и за германското население. Исто така, постоеле фосили кои покажувале дека тие имале престој во Обединетото Кралство за време на претходните интерглацијални периоди, но потоа биле протерани на југ со последователни глацијали ; овие повторени контракции предизвикани од климата и проширување на опсегот во Европа се чини дека се случиле повеќе пати во текот на плеистоценот .[6]

Емигрирани во Велика Британија

[уреди | уреди извор]

Постоеле три популации на ескулаписка змија кои потекнувале од бегствата во Велика Британија. Најстариот снимен од нив бил во теренот и во близина на планинската зоолошка градина во Велс во близина на Конви во Северен Велс. Оваа популација опстојувала и се репродуцирала барем од раните 1970-ти.[7] Втората, понова популација била пријавена во 2010 година дека била покрај каналот Регент во близина на Лондонската зоолошка градина, живеела на стаорци и се сметало дека брои неколку десетици, ограничени поради недостигот на места за несење јајца. Се сомневало дека оваа колонија можеби била таму неколку години, неоткриена. Не е штетен инвазивен вид и се сметало дека популацијата најверојатно ќе исчезне.[8] Во 2020 година, било потврдено дека трето население во Британија било присутно во Бриџенд, Велс. Оваа популација опстојувала околу 20 или повеќе години.[9]

Живеалиште

[уреди | уреди извор]
Во една цреша во Модлинг, Долна Австрија .

Ескулаписката змија претпочитала шумски, топли, но не топли, умерено влажни, но не влажни, ридски или карпести живеалишта со соодветна инсолација и разновидна, не ретка вегетација која обезбедува доволна варијација во локалната микроклима, помагајќи му на рептилот со терморегулација . Во поголемиот дел од нивниот опсег тие обично се наоѓале во релативно недопрени или прилично култивирани потопли умерени широколисни шуми вклучувајќи ја и повлажната сорта, како што се долж речните долини и речните корита (но не и мочуриштата) и лесостепите . Зачестените локации вклучувале места како што се шумски чисти едноподруго, грмушки на рабовите на шумите и шумски/полски екотони, шуми прошарани со ливади итн. Сепак, тие генерално не го избегнувале човечкото присуство, често се наоѓале на места како што се градини и бараки, па дури и претпочитале живеалишта како што се стари ѕидови и камени ѕидови, напуштени згради и урнатини кои нудат различни места за криење и чување. Синатропскиот аспект се чинел дека е поизразен во најсеверните делови од опсегот каде што тие зависеле од човечки структури за храна, топлина и места за шрафирање. Тие избегнувале отворени рамнини и земјоделски пустини.

На југ нивниот опсег се чинело дека се совпаѓал со границата помеѓу листопадни широколисни шуми и средоземните грмушки, при што вторите веројатно биле премногу суви за видот. На север нивната линија на присуство изгледала температурно ограничена.[3][10]

Храна и грабливци

[уреди | уреди извор]

Нивниот главен извор на храна биле глодачи со големина до стаорци (а 130 см возрасен примерок бил пријавен дека совладал стаорец од 200 g) и други мали цицачи, како што се ириците и бенките. Јаделе и птици, како и птичји јајца и гнезда. Тие го задушувале пленот со стегање, иако безопасните помали залак можеле да се јадат живи без стегање или едноставно да се згмечат при јадење со вилици. Малолетниците главно јаделе гуштери и членконоги, подоцна мали глодачи. Се земале други змии и гуштери, но ретко се среќавале кај возрасен плен.

Грабливците вклучувале јазовци и други мустелиди, лисици, диви свињи (главно со ископување и уништување на отвори и новороденчиња), ежи и разни птици грабливки (иако имало извештаи за возрасни кои успешно стоеле на теренот против напаѓачите со пердуви). Малолетниците можеле да ги јадат мазните змии и други рептилјадни змии. Исто така, главно закана за малолетниците и изведбите биле домашните животни како што се мачките, кучињата и кокошките, па дури и стаорците можеле да бидат опасни за неактивни возрасни примероци во хибернација. Во областите на истовремена дистрибуција, тие исто така биле плен од воведени северноамерикански ракуни и кучиња од источна Азија.[3][10][11][12]

Однесување

[уреди | уреди извор]
Лесно обоен возрасен.

Змиите биле активни преку ден. Во потоплите месеци од годината излегувале доцна попладне или рано наутро. Тие биле многу добри планинари способни да се искачуваат дури и на вертикални стебла на дрвја без гранки. Змиите биле забележани на височини од 4–5 m, па дури и 15–20 m во дрвјата, како и да бараат храна на покривите на зградите. Забележана оптимална температура за активност кај германските популации била 20-22 °C (Heimes 1988) и тие ретко се евидентирани под 16 °C или над 25 °C, други набљудувања за украинските популации (Ščerbak et Ščerban 1980) ставиле минимална температура на активност од 19 °C и оптимални до 21-26 °C. Над околу 27 °C тие се обидувале да избегнат изложување на директна сончева светлина и да ја прекинат активноста со поекстремна топлина. Змиите ќе покажеле одреден степен на активност дури и за време на хибернација, се движеле наоколу за да ја одржат телесната температура околу 5 °C и повремено се појавувале за да се уморат во сончеви денови.

Просечниот опсег на домови за француското население бил пресметан на 1,14 хектари, но мажјаците ќе патувале подолги растојанија до 2 km за да најдат женки за време на сезоната на парење и женките да најдат соодветни места за ведење за да снесат јајца.

Ескулаписките змии се сметале за таинствени и не секогаш лесно да се најдат дури и во области со позитивно присуство или да се најдат во изненадувачки контексти.[3][10][11][12] Во контакт со луѓето, тие можеле да бидат прилично питоми, веројатно поради нивната криптична боја што ги држи скриени во нивната природна средина. Тие обично исчезнувале и се криеле, но ако биле ставени во ќош, понекогаш можеле да стојат на своето место и да се обидат да го заплашат својот противник, понекогаш со движење на устата налик на џвакање и повремено со гризење.[11]

Се шпекулирало дека видот можеби бил всушност позастапен отколку што се мислело поради поминување значителен дел од своето време во крошна на дрвјата, но не постоеле сигурни податоци за тоа кој дел би бил тоа. Во Франција се велело дека е единствениот вид змии што се среќавал во густи, засенчени шуми со минимален грмушки, веројатно поради користењето зеленило за печење и потрага по храна. Во други делови од опсегот било пријавено дека крошната се користи само на позначајна основа во главно ненаселени области, како што се природните букови шуми на источнословачките и украинските Карпати, со слични одлики.[3][10]

Репродукција

[уреди | уреди извор]

Минималната должина на поединци кои влегувале во репродуктивниот циклус била пријавена на 85–100 cm, што одговарала на сексуална зрелост возраст од околу 4-6 години. Размножувањето се случувало годишно по хибернација во пролет, обично од средината на мај до средината на јуни. Во тоа време змиите активно се барале една со друга и почнувало парењето. Ривалските мажјаци се впуштале во ритуални борби чија цел била да се прицврсти главата на противникот со сопствената или намотките на телото; можело да се појави гризење, но не е типично. Вистинското додворување имало форма на елегантен танц помеѓу мажјакот и женката, со предни делови од телата подигнати во S-форма и опашки испреплетени. Мажјакот исто така можел да ја фати главата на женката со вилицата (Lotze 1975). 4 до 6 недели откако ќе се снеселе околу 10 јајца (екстремите се од 2 до 20, со 5-11 во просек) на влажно, топло место каде што се случувало органско распаѓање, обично под купишта сено, во скапани дрвени купови, купишта ѓубриво или лисна мувла, стари трупци и слични места. Особено во северните делови на опсегот, претпочитаните места за шрафирање често се користеле од повеќе женки, а исто така се делеле со тревни змии . Јајцата се инкубирале околу 8 (6 до 10) недели пред да се изведат.[3][11]

Таксономија

[уреди | уреди извор]

Освен неодамнешните таксономски промени, во моментов постојат четири признати филогеографски генетски линии во видот: западен хаплотип, јадрански хаплотип, хаплотип на Дунав и источен хаплотип.

Статусот на популацијата на иранската енклава останувал нејасен поради неговите специфични морфолошки одлики (помала должина, распоред на скали, потемни долниот дел на стомакот), веројатно во очекување на рекласификација.[12]

Историја

[уреди | уреди извор]
Асклепиј/Ескулапиј со прачка и змија

Ескулапската змија првпат била опишана од Јосиф Николаус Лауренти во 1768 година како Natrix longissima, подоцна била позната и како Coluber longissimus и во најголем дел од својата историја како Elaphe longissima . Сегашното научно име на видот врз основа на ревизии на големиот род Elaphe е Zamenis longissimus . Заменис е од грчкиот ζαμενής [13] „лут“, „раздразлив“, „жесток“, longissimus доаѓал од латински и значи „најдолг“; змијата била една од најдолгите во својот опсег. Вообичаеното име на видот - „Aesculape“ на француски и неговите еквиваленти на други јазици - се однесувало на класичниот бог на исцелување (грчки Асклепиј и подоцна римски Ескулапиј ) чии храмови змијата била поттикната наоколу. Се претпоставувало дека типичниот приказ на богот со неговиот стап испреплетен со змии го прикажувал овој вид. Подоцна од нив се развиле модерни симболи на медицинските професии како што се користеле во голем број варијации денес. Видот, заедно со змиите со четири линии, се носел во годишна верска поворка во Кокуло во централна Италија, која била од посебно потекло и подоцна станала дел од католичкиот календар.

Конзервација

[уреди | уреди извор]

Иако ескулаписката змија зафаќала релативно широк опсег и не била загрозена како вид, се сметало дека е во општ пад главно поради антропски нарушувања. Змијата била особено ранлива во рабните делови и северните области на нејзината дистрибуција, каде што, со оглед на историското повлекување како резултат на климатските промени од климатскиот оптимум на Холоценот, месното население останувало изолирано и едни од други и од главните дистрибутивни центри, без размена на генетски материјал и без засилување преку миграција како резултат. Во такви области се должело активна локална заштита. 

Змијата била класифицирана како критично загрозена во германската црвена листа на загрозени видови.  Во повеќето други земји, вклучувајќи ги Франција, Швајцарија, Австрија, Чешка, Словачка, Унгарија, Бугарија, Полска, Украина и Русија, исто така била под статус на заштита. 

Меѓу клучните грижи било уништувањето на живеалиштата предизвикани од човекот, со серија соодветни препораки во врска со шумарството и земјоделството за заштита преку неинтервенција на основните центри за дистрибуција на видовите, вклучително и насочена заштита на потенцијалните места за шрафирање и хибернација, како што биле старите зони на раст и ресни екотони во близина на шумски области.[се бара извор]

Значајна закана биле, исто така, патиштата и во смисла на нови градби и зголемен сообраќај, со ризик од понатамошна фрагментација на населението и губење на генетската размена.[3]

Галерија

[уреди | уреди извор]

Поврзано

[уреди | уреди извор]
 • Список на влекачи на Италија
 • Список на родови змии
 • Список на влекачи во Европа
 1. Kovar, R., Brabec, M., Vita, R., & Bocek, R. (2014). Mortality rate and activity patterns of an Aesculapian snake (Zamenis longissimus) population divided by a busy road. Journal of Herpetology, 48(1), 24-33.
 2. Kreiner, G. (2007). The snakes of Europe: all species from west of the Caucasus Mountains. Edition Chimaira.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 Edgar P, Bird DR (2006). „Action Plan for the Conservation of the Aesculapian Snake (Zamenis longissimus) in Europe“. Strasbourg: Council of Europe: Convention on the Conservation of European Wildlife and Natural Habitats. Standing Committee, 26th meeting, 27–30 November 2006.
 4. Laughlin VL (1962). "The Aesculapian Staff and the Caduceus as Medical Symbols". J. Int. Col. Surgeons 37 (4): 82-92.
 5. Hvass, Hans (1970). Danmarks Dyreverden, vol 5. Copenhagen: Rosenkilde og Bakker. стр. 223–228.
 6. Musilova R, Zavadil V, Marková S, Kotlík P (2010). "Relics of the Europe’s warm past: Phylogeography of the Aesculapian snake". Molecular Phylogenetics and Evolution 57: 1245-1252.
 7. Press Office (16 May 2006). „Wild snake caught on film in north Wales“. BBC.
 8. JOSH LOEB (2 September 2010). "The Camden Creature" - An amphibian and reptile trust says our waterways are alive with some exotic creatures“. Islington Tribune. Архивирано од изворникот на 12 February 2015.
 9. Clemens, David. J.; Allain, Steven J. R. (2020). „New records of Aesculapian snakes (Zamenis longissimus) in South Wales, UK“. Herpetological Bulletin. 152: 30–31. doi:10.33256/152.3031.
 10. 10,0 10,1 10,2 10,3 Musilová R (2011). Ekologie a status užovky stromové (Zamenis longissimus) v severozápadních Čechách [Ecology and Status of the Aesculapian Snake (Zamenis longissimus) in northwest Bohemia]“ (чешки и англиски). Dissertation. Prague: Czech University of Life Sciences Prague. Архивирано од изворникот на 2023-01-16. Посетено на 2022-04-10.
 11. 11,0 11,1 11,2 11,3 „Aesculapian snake, Zamenis longissimus at Reptiles & Amphibiens de France. Архивирано од изворникот на 2017-07-11. Посетено на 2022-04-10.
 12. 12,0 12,1 12,2 Baruš V, Oliva O; и др. (1992). Fauna ČSFR - Plazi (Fauna of ČSFR - Reptiles) (чешки). Prague: Academia.
 13. Wagler, J. (1830). Natürliches System der Amphibien : mit vorangehender Classification der Säugethiere und Vögel : ein Beitrag zur vergleichenden Zoologie. (Zamenis, new genus, p. 188). Available online at the Biodiversity Heritage Library (BHL).
 • Оваа страница користи преводи од соодветни статии на германски, француски, руски и полски Википедија.

Дополнително читање

[уреди | уреди извор]
 • Арнолд Е.Н., Бартон Ј.А. (1978). Теренски водич за рептилите и водоземците од Британија и Европа . Лондон: Колинс. 272 стр. + Плочи 1-40.ISBN 0-00-219318-3ISBN 0-00-219318-3 . ( Elaphe longissima, стр. 199–200 + Плоча 36 + Карта 112 на стр. 266).
 • Boulenger GA (1894). Каталог на змии во Британскиот музеј (природна историја). Том II., кој го содржи заклучокот на Colubridæ Aglyphæ. Лондон: Доверители на Британскиот музеј (природна историја). (Тејлор и Френсис, печатачи). xi + 382 стр. + Плочи I-XX. ( Coluber longissimus, стр. 52-54).
 • Лауренти Ј.Н. (1768). Медицинскиот примерок, го покажува синопсинскиот рептил што е сменет со експериментот околу венето и противотровниот рептил на австрискиот рептил. Виена: „Џоан. Том. Ноб. де Тратнерн". 214 стр. + Плочи IV. ( Natrix longissima, нов вид, стр. 74). (на латински ).

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]