Историја на Османлиската империја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Историја на Отоманска империја
Грб на Отоманската империја
Дел од серијалот
Подем (1299–1453)
Интеррегнум
Територијално проширување (1453–1683)
Стагнација (1683–1827)
Женски султанат
Копрулска ера
Ерата на лалињата
Пад (1828–1908)
Танзиматска ера
Прва уставна ера
Распаѓање (1908–1918)
Поделба (1918–1922)
{Шаблон:Data99

Отоманска империја Portal
 п • р • у 

Историјата на Османлиската империја може да биде разделена на неколку периоди: