Прејди на содржината

Поделба на Отоманското Царство

Од Википедија — слободната енциклопедија

Поделбата на Отоманското Царство (30 октомври 1918 - 1 ноември 1922) бил политички настан што се случил по крајот на Првата светска војна. Во големиот конгломерат на територии и народи кои претходно живееле во Отоманското Царство, нејзината територија била поделена на неколку нови држави.

Поделбата била планирана уште од првите денови на војната, иако противниците на Отоманското Царство не се согласувале во текот на нивните воени интервенции и направиле неколку двојни и тројни договори. По окупацијата на Истанбул од страна на британските и француските војници во ноември 1918 година, османлиската власт се распаднала целосно и го потпишала Договорот од Севр во 1920 година. Сепак, турската војна за независност ги принудила поранешните сојузници да се вратат на преговарачка маса пред договорот да може да се ратификува. Турската војна за независност завршила со потпишување на Лозанскиот договор од 1923 година.

Поделбата на Османлиското Царство придонело до создавањето на модерната Република Турција. Лигата на народите доделила на Франција мандати во Сирија и Либан, на Обединетото Кралство во Месопотамија и Палестина а на делови од Арапскиот Полуостров биле формирани современи држави како Саудиска Арабија и Јемен (не под овие имиња).