Имиња на Ерусалим

Од Википедија — слободната енциклопедија

Имиња[уреди | уреди извор]

Библиски[уреди | уреди извор]

Салем[уреди | уреди извор]


Ерусалим

Имиња

Морија · Сион · Аелија Капитолина

Историја · Хронологија

10 век п.н.е. · 721 п.н.е. · 597 п.н.е.
587 п.н.е. · Период на Вториот храм · 70
614 · 637 · Среден век · 1099
1187 · 1244 · 1917 · 1947 · 1948

Религиозно значење

Јудаизам  · Христијанство · Ислам
Рид на храмовите · Западен ѕид
Златна купола · Ал Акса
Светиот Гроб

Демографија · Луѓе

Патријарси · Рабини
Голем муфтија · Градоначалници

Археолошки градби  · Најпознати места
Населби · Планини
Транспорт  · Образование
Позиции
Источен Ерусалим

Ерусалимски закон · Ден на Ерусалим
Знаме · Грб

Ерусалим[уреди | уреди извор]


Морија[уреди | уреди извор]


Јебус[уреди | уреди извор]


Сион[уреди | уреди извор]

Ариел[уреди | уреди извор]

Ерусалим во 1910 година

Градот на Давид[уреди | уреди извор]


Град на Големиот Крал[уреди | уреди извор]

Исламски[уреди | уреди извор]

Ал-кудс[уреди | уреди извор]


Бајт ал-Макдис[уреди | уреди извор]

Ал-Балат[уреди | уреди извор]

Аејла[уреди | уреди извор]

Римски[уреди | уреди извор]

Аејла Капитолина[уреди | уреди извор]


Авионски јазик[уреди | уреди извор]

JRS and LLJR

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. See 'JERUSALEM', Engraved by Lodge in George Henry Millar, The New & Universal System Of Geography (London: Alexander Hogg, 1782)


Надворешни врски[уреди | уреди извор]