Прејди на содржината

Христијанството во Ерусалим

Од Википедија — слободната енциклопедија


Ерусалим

Имиња

Морија · Сион · Аелија Капитолина

Историја · Хронологија

10 век п.н.е. · 721 п.н.е. · 597 п.н.е.
587 п.н.е. · Период на Вториот храм · 70
614 · 637 · Среден век · 1099
1187 · 1244 · 1917 · 1947 · 1948

Религиозно значење

Јудаизам  · Христијанство · Ислам
Храмова Гора · Западен ѕид
Златна купола · Ал Акса
Светиот Гроб

Демографија · Луѓе

Патријарси · Рабини
Голем муфтија · Градоначалници

Археолошки градби  · Најпознати места
Населби · Планини
Транспорт  · Образование
Позиции
Источен Ерусалим

Ерусалимски закон · Ден на Ерусалим
Знаме · Грб

Во христијанството, градот Ерусалим има голема значење. Ерусалим е градот каде Исус Христос го поминал својот живот. Според евангелието на Лука, Исус проповедел и лекувал, а многупати тоа го правил и во храмот.Во Ерусалим се одржала и Тајната вечера, поточно во Сионската горница, градба на сионската планина. Недалеку од Ерусалим се наоѓа и гетсиманската градина, место каде Исус Христос ја поминал својата последна ноќ, молејќи се. Патот на солзите го обележува последниот пат на Исус Христос до брдото Голгота, каде што Исус Христос бил распнат на крст. Патот завршува со Светиот Гроб, место каде се смета дека се “наоѓал празниот гроб“ на Исус Христос. Градинарскиот гроб пак се смета за местото на погребувањето и воскреснувањето на Исус Христос.

Светиот Гроб