Јудаизам во Ерусалим

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

OldWorldMapNearJerusalemCityCouncil.JPG

Ерусалим

Имиња

Морија · Сион · Аелија Капитолина

Историја · Хронологија

10 век п.н.е. · 721 п.н.е. · 597 п.н.е.
587 п.н.е. · Период на Вториот храм · 70
614 · 637 · Среден век · 1099
1187 · 1244 · 1917 · 1947 · 1948

Религиозно значење

Јудаизам  · Христијанство · Ислам
Рид на храмовите · Западен ѕид
Златна купола · Ал Акса
Светиот Гроб

Демографија · Луѓе

Патријарси · Рабини
Голем муфтија · Градоначалници

Археолошки градби  · Најпознати места
Населби · Планини
Транспорт  · Образование
Позиции
Источен Ерусалим

Ерусалимски закон · Ден на Ерусалим
Знаме · Грб

Emblem of Jerusalem.svg

Во јудаизмот, градот Ерусалим има најголемо значење. Околу 10 век п.н.е., градот бил главен центар на евреите, место кое било седиште на Јудејското царство, царството на Саул, Давид и Соломон. Храмот на Соломон е првиот евреиски храм кој бил изграден во Ерусалим. Денеска, Ѕидот на плачот е најсветото место во јудаизмот. Според евреите, ова е еден единствен храм кој постои, бидејќи самата синагога тие не ја признаваат како како храм. Исто така, според нив овде е точното место каде Бог директно ги прима нивните аманети. Се смета дека овој ѕид е единствениот остаток од некогашниот Втор храм.