Опсада на Ерусалим (587 п.н.е.)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Опсада на Ерусалим
Дел од Опсада на Ерусалим

Рушење на храмот
Датум 587 п.н.е.
Место Ерусалим
Исход Вавилон го презел Ерусалим
Завојувани страни
Јудеја Вавилонија
Сила
непознато непознато
Жртви и загуби
Зедекија Навуходонозор II


Опсадата на Ерусалим претставува воен конфликт помеѓу Вавилонија и Јудеја од 587 година п.н.е. во обид за враќање на Ерусалим во границите на Јудеја. Кралот Зедекија одлучил заедно со египетскиот фараон Априес да се спуштат против Вавилонија. Но Навуходонозор II многу брзо ја регрутирал својата војска и престигнал пред портите на Ерусалим. Многу бргу египетските војски биле разбиени. Опсадата траела 18 месеци, а истата завршила со преземање на градот од страна на Навуходонозор II, каде Вториот ерусалимски храм бил разрушен.