Прејди на содржината

Демографија на Ерусалим

Од Википедија — слободната енциклопедија

Се претпоставува дека градот Ерусалим бил основан во околу 30 век п.н.е.. Самиот стар град низ времето бил владеен од страна на многу династии и разделуван на муслимански, христијански, ерменски или еврејски делови. Во времето на Исус Христос, градот имал популација од 80 000 жители. Во 2003 година, популацијата во денешниот стар град броела 31 405 арапи, а скоро 4 000 биле евреи или припаѓале на друга религија. Денеска, Ерусалим има 693 217 жители, од кои 464,527 се евреи или христијани, а 228 690 муслимани.


Ерусалим

Имиња

Морија · Сион · Аелија Капитолина

Историја · Хронологија

10 век п.н.е. · 721 п.н.е. · 597 п.н.е.
587 п.н.е. · Период на Вториот храм · 70
614 · 637 · Среден век · 1099
1187 · 1244 · 1917 · 1947 · 1948

Религиозно значење

Јудаизам  · Христијанство · Ислам
Храмова Гора · Западен ѕид
Златна купола · Ал Акса
Светиот Гроб

Демографија · Луѓе

Патријарси · Рабини
Голем муфтија · Градоначалници

Археолошки градби  · Најпознати места
Населби · Планини
Транспорт  · Образование
Позиции
Источен Ерусалим

Ерусалимски закон · Ден на Ерусалим
Знаме · Грб

Популација на Ерусалим низ годините
година Евреи Муслимани Христијани Вкупно Извор
1471 250* ? ? ? Барон
1488 76* ? ? ? Барон
1489 200* ? ? ? Јари, 1943[1]
1525 199* 616* 119* ? Барон
1539 1,630** ? ? ? Тахрир[2]
1553 1,958** 11,750 358** ? Masters, 2004
1556 2,350** ? ? ? Тахрир[2]
1563 1,720** ? ? ? Тахрир[2]
1568 1,160** ? ? ? Отоманско истражување[3]
1597 11* ? ? ? Тахрир[2]
1640 4,000 ? ? ? Роџер[4]
1723 2,000 ? ? ? Ван Егмонт & Хеиман [5]
1844 7,120 5,000 3,390 15,510 Harrel, 1974
1850 13,800 ? ? ? Англо-еврејска Асоцијација
1869 *3,200 ? ? ? Џ. Џ.Снерсох [6]
1876 12,000 7,560 5,470 25,030 Харел, 1974
1896 28,110 8,560 8,750 45,420 Харел, 1974
1922 33,971 13,413 14,669 62,578 Харел, 1974
1931 51,200 19,900 19,300 90,053 Харел, 1974
1944 97,000 30,600 29,400 157,000 ?
1947 100,000 ? ? 205,000 Обединети Нации (1983)
1948 100,000 40,000 25,000 165,000 Харел, 1974
1967 195,700 54,963 12,646 263,307 Харел, 1974
1980 292,300 ? ? 407,100 Ерусалимска Општина
1985 327,700 ? ? 457,700 Ерусалимска Општина
1987 340,000 121,000 14,000 475,000 Ерусалимска Општина
1990 378,200 131,800 14,400 524,400 Ерусалимска Општина
1995 417,100 182,700 14,100 617,000 Ерусалимска Општина
1996 421,200 ? ? 602,100 Ерусалимска Општина
2000 448,800 ? ? 657,500 Ерусалимска Општина
2004 464,500 ? ? 693,200 Ерусалимска Општина
2005 469,300 ? ? 706,400 Ерусалимска Општина

* **

Преглед на популација

[уреди | уреди извор]

Денеска во Ерусалим живеат повеќе етнички и религиозни жители, вклучувајќи: европски евреи, мизрахими, африкански евреи, христијански ерменци, муслимански ерменци, муслимански арапи, протестански арапи, грчки православни арапи, сириски православни арапи и коптски православни араби.[7]

Главната разновидност од многубројните етнички народи кои живеат во денешен Ерусалим се должи на многубројните борби, миграции, асимилации на местното население во градот.

Популацијата денес

[уреди | уреди извор]

Според пописот од 24 мај 2006 година, ерусалим брои 724 000 жители, од кои 65% се евреи, 32% муслимани, и 2% христијани.

  1. Avraham Yaari, Igrot Eretz Yisrael, p. 98.(Tel Aviv, 1943)
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 The Turkish tax register, Jewish history timeline; Turkish/Ottoman Rule, 1517—1917 Архивирано на 13 мај 2007 г.
  3. „Jewish history timeline; Turkish/Ottoman Rule, 1517—1917“. Архивирано од изворникот на 2007-05-13. Посетено на 2008-12-23.
  4. French traveler, Jewish history timeline; Turkish/Ottoman Rule, 1517—1917 Архивирано на 13 мај 2007 г.
  5. Christian travelers Johann Aegidius Van Egmont and John Heyman, Jewish history timeline; Turkish/Ottoman Rule, 1517—1917 Архивирано на 13 мај 2007 г.
  6. New York Times, 19 февруари 1869; See also I. Harold Scharfman, The First Rabbi, Pangloss Press, 1988, page 524 which reports the figure as 3,100.
  7. јануари 104/scholar?hl=en&lr=&q=cache:yLKDlns7B-0J:t.aghourian.googlepages.com/finaldraft.doc Preserving Identity in the Holy City[мртва врска]

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]
  • Palestinian Academic Society for the Study of International Affairs (2002). „Jerusalem: Special Bulletin“ (PDF). Архивирано од изворникот (pdf) на 2006-10-04. Посетено на 2006. Укажано повеќе од еден |accessdate= и |access-date= (help); Проверете ги датумските вредности во: |access-date= (help)
  • United Nations (1997). „The Status of Jerusalem“. UNISPAL. Division for Palestinian Rights. Prepared for, and under the guidance of, the Committee on the Exercise of the Inalienable Rights of the Palestinian People. Архивирано од изворникот на 2001-11-25. Посетено на 2006. Укажано повеќе од еден |accessdate= и |access-date= (help); Проверете ги датумските вредности во: |access-date= (help)