Прејди на содржината

Муслиманска населба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Портата Јафа

Муслиманската населба е една од четирите антички квартали кој се наоѓа во стариот дел од Ерусалим, Израел. Муслиманската населба се наоѓа во североисточниот дел на стариот дел. Во неа се влегува преку Јафа на север. Во оваа населба се наоѓа џамијата Ал Акса, која е точно зад Ѕидот на плачот, како и Златната џамија.