Опсада на Ерусалим (597 п.н.е.)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Опсада на Ерусалим

Опсадата на Ерусалим се споменува во хрониката на раните години на Навуходоносор (ABC 05)
Датум c. 597 п.н.е.
Место Ерусалим
Исход Вавилон го презел Ерусалим
Завојувани страни
Јудеја Вавилонија
Команданти и водачи
Јоахин Навуходонозор II
Сила
непознато
Жртви и загуби
непознато непознато


Опсадата на Ерусалим претставува воен конфликт помеѓу Вавилонија и Јудеја од 701 година п.н.е. Во 601 п.н.е., владетелот на Вавилонија, Навуходонозор II го нападнал Египет, но претрпел огромен пораз. Покрај другите царства во Левант, и кралот Јоаким ова го примилго примил како воодушевување бидејќи самиот египетски крал Нехо II му помогнал да дојде на власт во 609 година. Но Навуходонозор II, по неуспехот за Египет, со огромна војска се упатил кон Ерусалим и истиот го опседнал. За време на опсадата на Ерусалим, самиот крал Јоаким починал, а негов наследник станал неговиот син Јоахин. По подолго време опсада, Навуходонозор II навлегол во Ерусалим и истиот го опљачкал. На новиот крал и неговите службеници ги испратил во Вавилон.