Прејди на содржината

Христијанска населба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поглед кон црквата на Светиот Спасител

Христијанската населба е една од четирите антички квартали кој се наоѓа во стариот дел од Ерусалим, Израел. Христијанската населба се наоѓа во североисточниот дел стариот дел. Во неа се влегува преку новата порта на север, Дамаската порта на исток, како и Јафа на запад.

Во оваа населба се наоѓаат Светиот Гроб, Црквата Свети Јоран Крстител, Омаровата џамија,