Прејди на содржината

Грб на Бразил

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Бразил
Подробно
Грбоносец Бразил
Усвоен19 ноември 1899

Грбoт на Бразил, во сегашниот облик, датира од кога Бразил станал република, крајот на 19 век.

Грбот се состои од средиштен амблем опкружен со гранчиња од кафе и тутун - главните земјоделски производи на Бразил.

Во белиот круг во средината, може да се види Јужен Крст (познат и како Крукс). Прстенот со 27-те ѕвезди ги претставуваат 26-те држави (републики) и еден сојузен дистрикт.

На сината трака, во долниот дел на грбот, е испишан со полн назив Вразил (República Federativa do Brasil - СОјузна Република Бразил) и датумот кога е основана сојузна држава (15 ноември 1889 година)

Видете уште и

[уреди | уреди извор]

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]