Грб на Француска Гвајана

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грбот на Француска Гвајана

Грбот на Француска Гвајана се состои од штит кој го придржуваат две диви свињи. На штитот се наоѓаат лалиња и натпис на годината "1643", година кога Француска Гвајана припаѓала на Франција, како и чинија со злато и три цвета. Над штитот има трака со натписот "Fert Aurum Industria" (Работата прави изобилство).

Освен овој грб, Француска Гвајана официјално користи и свој со натписот GUYANE, LA RÉGION, како и грбот на Франција, затоа што Француска Гвајана е прекуморска територија на Франција.

Поврзано[уреди | уреди извор]