Грб на Венецуела

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Венецуела
Подробно
Усвоен18 април 1836

Грбот на Венецуела е усвоен од страна на конгресот на 18 април 1836. Грбот во денешниот облик датира од 1954. Се состои од штит во боите на назионалното знаме. Во горниот лев агол се наоѓа пченица со дванаесет листа кои ги претставуваат дваесет и четири држави на Венецуела. Во горниот десен агол се наоѓаат две знамиња на венецуела, како и меч, сабја и копје. Во долниот дел на штитот се наоѓа бел коњ којшто го претставува коњот Симон Боливар. Над штитот се наоѓаат два рогови иполнети со природни богатства, а околу штитот се наоѓаат маслинови и палмови гранки. Под штитот има трака со натпис:

19 de Abril de 1810 (19 април 1810) 20 de Febrero de 1859 (20 февруари 1859)
Independencia (Независност) Federación (Федерација)
República de Venezuela (Република Венецуела)

Поврзано[уреди | уреди извор]