Википедија:Односи со јавноста

Од Википедија — слободната енциклопедија

Со оглед на тоа што Википедија и Викимедија постојано се прошируваат, неопходно е постојано да се комуницира со јавноста, да се започнуваат разновидни проекти, да се одржуваат семинари, да се даваат соопштенија, интервјуа и слично. Овде се наоѓа преглед на сите тие активности. Списокот не е целосен и добро би било секој да го дополнува кога ќе наиде на одглас во останатите медиуми поврзан со Википедија.

Февруари 2010[уреди извор]

Септември 2009[уреди извор]

Април 2009[уреди извор]

Објавено соопштението испратено до медиумите по повод постигнувањето на 30.000-та статија.

 • 01.05.2009 - Селотејп Википедија на македонски јазик со над 30.000 статии
 • 30.04.2009 - Таратур Над 30.000 статии на македонски јазик достапни на Википедија
 • 30.04.2009 - МИА Над 30.000 статии на македонски јазик достапни на Википедија
 • 30.04.2009 - Макфакс Википедија на македонски јазик надмина 30.000 статии
 • 30.04.2009 - Канал 5 Над 30.000 статии на македонски јазик достапни на Википедија
 • 30.04.2009 - МТВ Википедија на македонски јазик надмина 30.000 статии
 • 30.04.2009 - Форум Википедија на македонски јазик надмина 30 илјади статии
 • 30.04.2009 - 365.com.mk Википедија на македонски јазик ја надмина бројката од 30.000 статии
 • 30.04.2009 - А1 Википедија на македонски јазик надмина 30.000 статии
 • 30.04.2009 - Кајмакот Википедија на македонски јазик надмина 30.000 статии
 • 30.04.2009 - ТЕРА Википедија на македонски јазик надмина 30.000 статии
 • 30.04.2009 - time.mk Википедија на македонски јазик со над 30.000 статии
 • 30.04.2009 - it.com.mk Википедија на македонски јазик со над 30.000 статии

Јануари 2009[уреди извор]

 • 29.01.2009 - A1 Телевизија, Брат Љубе - двата збора се доволни да ви доловат за кого станува збор. Така е заведен и на неговата „википедија“ страница. Повеќе информации на видеото на кое се прикажува статијата за Љубе Бошковски на македонската Википедија.

наслов на врска

Ноември 2008[уреди извор]

Објавено соопштението испратено до медиумите по повод постигнувањето на 20.000-та статија.

 • 17.11.2008 - МИА, Википедија на македонски јазик ја надмина бројката од 20.000 статии
 • 17.11.2008 - IDIVIDI, Википедија на македонски јазик со над 20.000 статии
 • 17.11.2008 - КАНАЛ 5 ТВ, Википедија на македонски јазик ја надмина бројката од 20.000 статии
 • 17.11.2008 - СИТЕЛ ТВ, Википедија на македонски јазик ја надмина бројката од 20.000 статии
 • 17.11.2008 - kirilica.com.mk, Википедија на македонски јазик според бројот на статии на 59-то место во светот

Мај 2008[уреди извор]

Февруари 2008[уреди извор]

Објавено соопштението испратено до сите медиуми по повод постигнувањето на 15.000-та статија.

Ноември 2007[уреди извор]

 • 01.11.2007 - А1 Телевизија, Денеска не можете да се сметате за успешен без новиот главен статусен симбол - сопствена страница на најпозната интернет енциклопедија, Википедија.

Август 2007[уреди извор]

 • 16.08.2007 - А1 Телевизија, Популарната он-лајн енциклопедија Википедија, која секому му овозможува да пишува и уредува веб-написи, била предмет на „обработка“ од страна на поединци во американската Централна разузнавачка агенција
 • 22.08.2007 - Утрински весник, Моќни центри фалсификуваат податоци за Илирида на „Википедија“.

Јуни 2007[уреди извор]

Објавено соопштението испратено до сите медиуми по повод постигнувањето на десет илјадитата статија.

Февруари 2007[уреди извор]

 • 18.02.2007 - Вест, Консензуалната демократија на Википедија