Битка кај Инусес

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Инусес
Дел од Морејска војна
Датум 9 и 19 февруари 1695
Место во близина на островите Инусес
Исход Отоманска победа
Завојувани страни
 Венецијанска Република Отоманско Царство
Команданти и водачи
Венецијанска Република
Антонио Зено
Мецо Морто Хусеин-паша
Сила
21 едрени бродови
5 галеаси
21 галии
20 едрени бродови
24 галии

Битката кај Инусес (италијански: Battaglia di Spalmadori) — две посебни акции, на 9 и 19 февруари 1695 година во близина на Инусес (турски: Koyun Adaları), мала островска група кај Карабурун во западна Анадолија, помеѓу венецијанската флота на чело со Антониот Зено и османлиската флота под Мецо Морто Хусеин. Резултатот од првата битка бил венецијански пораз, и иако вториот ангажман завршил нерешено, венецијанската позиција во Хиос станала неодржлива, принудувајќи го Зенон да го напушти островот.

Во првиот ангажман, венецијанските жртви биле 142 убиени и 300 ранети на пловните бродови, без трите изгубени бродови и 323 убиени и 303 ранети на галиите. Сите заедно, помалку од 2500 жртви. Во вториот ангажман, Венецијанците биле во нумеричка неповолна положба, поради загубата на три брода и отсуството на оштетениот Сан Виторио. Венецијанските загинати изнесувале 132, а Фама Воланте била оштетена, заедно со 2 отомански едрени бродови.