Опсада на Негропонте (1688)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Опсада на Негропонте (1688)
Дел од Морејска војна
Датум 13 јули – 21 октомври 1688
Место Халкида (Негропонте), Грција
Исход Отоманска победа
Завојувани страни
 Венецијанска Република Отоманско Царство
Команданти и водачи
Франческо Моросини
Ото Вилхелм Кенигсмарк
Шарл Феликс Галеан
Исмаил-паша
Сила
15,000 војници
10.000 во флота
6,000
Жртви и загуби
Тешки загуби,
4.000 од чумата
непознато

Опсада на Негропонте (денешна Халкида) била преземена од силите на Република Венеција од јули до октомври 1688 година. Венецијанската армија, составена од неколку платенички и сојузнички контингенти од Западна Европа, успеала да го заземе Пелопонез во претходните години и продолжила кон Атина, а по опсадата на Акропол следувала и битката кај Негропонте, главното османлиско упориште во Централна Грција. Венецијанската опсада била попречена од османлискиот отпор и нивната неможност целосно да го изолираат градот, бидејќи османлискиот генерал Исмаил-паша успеал да ги пренесе резервите до опколениот гарнизон. Понатаму, венецијанската армија претрпела многу жртви од избувнувањето на чумата во венецијанскиот логор, што довело до смрт на 4.000 војници и искусниот генерал Ото Вилхелм Кенигсмарк. Заминувањето на фирентинскиот и малтешкиот контингент дополнително ги ослабнало позициите на Венецијанците, а кога германските платеници одбиле да останат таму во зимскиот период, венецијанскиот командант, дужот Франческо Морозини, морал да го признае поразот и да се повлече на Пелопонез.

Извори[уреди | уреди извор]

  • Andrews, Kevin (2006). Castles of the Morea (Revised Edition). American School of Classical Studies at Athens. стр. 183–185. ISBN 0876614063.
  • Предлошка:Ιστορία του Ελληνικού Έθνους
  • Finlay, George (1856). The History of Greece under Othoman and Venetian Domination. London: William Blackwood and Sons. стр. 227–228.
  • Setton, Kenneth Meyer (1991). Venice, Austria, and the Turks in the Seventeenth Century. Philadelphia, Pennsylvania: American Philosophical Society. стр. 347–362. ISBN 0-87169-192-2.