Опсада на Вишеград

Од Википедија — слободната енциклопедија
Опсада на Вишеград
Дел од Голема турска војна
Датум 15–18 јуни 1684
Место Вишеград, Унгарија
Исход Победа на Светото Римско Царство
Завојувани страни
 Свето Римско Царство Отоманско Царство
Команданти и водачи
Свето Римско Царство Карло V


Опсадата на Вишеград — битка која се поводела меѓу силите на Светото Римско Царство и Отоманското Царство како дел од Големата турска војна. Светото Римско Царство, предводено од Карло V, војводата од Лорен го зазела замокот Вишеград по тридневна опсада.

Позадина[уреди | уреди извор]

Унгарската кампања од 1684 година започнала на 20 мај кога Карло V, војводата од Лорен, со царската сила од 43.000 луѓе ја напуштила својата база во градот Шаља на реката Вах, марширајќи во различни колони по бреговите на Дунав кон Будим .Трасата по јужниот брег го содржела отоманскиот замок Вишеград. [1]

Опсада[уреди | уреди извор]

Карло ја започнал опсадата на Вишеград на 15 јуни со артилериско бомбардирање. На 17 јуни, тој побарал од османлискиот гарнизон да ја ослободи тврдината. Следниот ден гарнизонот заминал со својот багаж. [1]

Последици[уреди | уреди извор]

Последната силна точка на патот кон Будим била преземена. Следната акција би била битката кај Вац на 27 јуни. [1]

Наводи[уреди | уреди извор]

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Wheatcroft, Andrew (2008). The Enemy at the Gate: Habsburgs, Ottomans and the Battle for Europe. New York: Basic Books. ISBN 978-0-465-01374-6.