Битка кај Самотракија (1698)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Самотракија
Дел од Морејска војна
и Голема Турска војна
Датум 20 септември 1698
Место near Самотракија во северниот дел Егејско Море
Исход Неубедлив
Завојувани страни
 Венецијанска Република Отоманско Царство
Сила
20 венецијански бродови 25 Отомански бродови
8 триполитански и туниски бродови
4 египетски бродови
Жртви и загуби
299 убиени
622 повредени
227 убиени
647 повредени

Битка кај Самотракија — неубедлива битка која се случила на 20 септември 1698 година во близина на островот Самотракија, за време на Шестата отоманско-венецијанска војна. Судирот се одвил помеѓу Венеција од една страна, и Отоманското Царство со неговите триполитански, египетски и туниски вазали од друга страна. Венецијанските жртви биле 299 убиени и 622 ранети. Иако резултирала со ќор-сокак, битката кај Самотракија е забележлива како последната значајна битка од Големата турска војна.

Наводи[уреди | уреди извор]