Битка кај Кошице

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Каса
Дел од Голема турска војна
Kapitulácia Košíc 1685.jpg
Датум 18 октомври 1685
Место Каса, Кралство Унгарија, (денес: Кошице, Словачка)
Исход Победа на Светото Римско Царство
Завојувани страни
 Свето Римско Царство Отоманско Царство
Команданти и водачи
Енеј де Капрара[1]


Битка кај Кошице — битка која се одвила помеѓу силите на Светото Римско Царство и Отоманското Царство како дел од Големата турска војна, на 18 октомври 1685 година, во градот Каса во Кралството Унгарија (денес Кошице во Словачка).

Австрискиот командант, фелдмаршал Енеј де Капрара, ја поразил турската војска во близина на градот и со оваа победа ја вратил хабсбуршката контрола над која териториите изгубени од 1682 година од страна на Имрих Токоли.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Cassovia.sk. Košice v rozmedzí rokov 1600 - 1899 [online]. Košice: cassovia.sk, [cit. 2021-03-15].