Отоманско-полска војна (1683–1699)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Отоманско-полска војна (1683–1699)
Дел од Отоманско-полски војни
Голема турска војна.
Bitwa pod Parkanami.jpg
Battle at Parkany (Štúrovo) (1683), author Juliusz Kossak
Датум 1683 - 1699 (Договор од Карловци)
Место Австрија, Крим, Унгарија, Србија и Украина
Исход победа на Светата лига
Територијални
промени
Полско-литванската Државна Заедница ја презела контролата над поголемиот дел од Украина
Завојувани страни
Chorągiew królewska króla Zygmunta III Wazy.svg Полско-литванска Државна Заедница
Света лига
Ottoman flag.svg Османлиско Царство

Полско-османлиската војна (1683-1699) претставува дел од Големата турска војна. Конфликтот започнал по неуспешната опсада на Виена а завршила со договорот од Карловци според кој биле вратени териториите кои комонвелтот ги изгубил во претходната војна. Овој конфликт бил последниот меѓу двете земји и го означувал падот на моќта не само на Османлиите туку и на комонвелтот кој никогаш повторно немал сила да се вклучи во внатрешните работи на некоја друга земја.

По неколкугодишниот мир, Османлиите ја нападнале Хабсбуршката монархија ставајќи ја Виена под опсада. Полскиот крал Јан Собиески успеал да пристигне со своите сили пред да падне градот и да ги победи Османлиите. Светата лига била иницирана од страна на папата каде членувале Светото Римско Царство, Венецијанската Република и Полско-литванската Државна Заедница, заедно со Царство Русија од 1686 година. Османлиите претрпиле два порази кај Мохач (1687) и кај Сента (1697). По крајот на виенската опсада, Јан Собиески влегол со своите сили во Молдавија на неколкупати но немал поголеми успеси. Последната битка се одвила кај Подхајци во 1698 г. каде Османлиите биле поразени. По една година Османлиите биле принудени да ја завршат војната со потпишување на договорот од Карловци според кој Подолија била вратена на комонвелтот.