Опсада на Прешов (1685)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Опсада на Прешов
Дел од Голема турска војна
Датум 11 август 1685 година
Место Прешов, Кралство Унгарија (денешна Словачка)
Исход Победа на Светото Римско Царство
Завојувани страни
 Свето Римско Царство Отоманско Царство
Команданти и водачи
Генерал Шулц Имрих Токоли

Опсадата на Прешов — битка која се поводела меѓу силите на Светото Римско Царство и Отоманското Царство како дел од Големата турска војна.

Хабсбуршката војска ги поразила напаѓачките сили на Имрих Токоли.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „CHAPTER XII. AUSTRIA, POLAND, AND TURKEY.“. The Cambridge Modern History. V. The Age Of Louis XIV.