Анемија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Анемија
Класификација и надворешни извори
МКБ-10 D50-D64
МКБ-9 280-285
DiseasesDB 663
MedlinePlus 000560
eMedicine med/132 emerg/808 emerg/734
MeSH D000740

Анемија е состојба на намалување на бројот на еритроцитите и/ или количината на хемоглобинот во крвта. Причините се различни. Може да се последица на обилно крвавење или оштетување на црниот дроб и слезината при акумулација на тешки метали, дефицит на витаминот B12 и др. Се забележува и кај мали деца кои се хранат само со млеко, во кое има дефицит на железо. Симптоми на анемијата се: аритмија на срцевата работа и деградација на ткивата, како последица на намален транспорт и снабдување со кислород.