Крвна анализа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Современа лабораторија за хематологија во болницата.

Крвна анализа е лабораториско испитување на физичките и хемиските одлики и компоненти на примерок од крв. Анализата опфаќа број на црвени и бели крвни клетки (еритроцити и леукоцити); волуменот на црвените клетки, брзина на седиментација (таложење) и концентрација на хемоглобин; крвна група, структура и форма на клетките, структура на хемоглобинот и другите белковини; ензимска активност; и заемно привлекување. Посебни тестови ги откриваат супстанциите карактеристични за одредени инфекции.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Британика Енциклопедиски Речник. Топер, МПМ, 2005, Книга 5