Прејди на содржината

Анализа

Од Википедија — слободната енциклопедија

Анализа е критичка оценка, обично остварена низ разлагање на субјектот (или материјално или интелектуално) во неговите составни делови, со цел да се опишат деловите и како нивните меѓусебни односи влијаат врз целината. Спротивен поим од анализа е синтеза.

Анализа се применува во многу различни полиња на науките:

Во други полиња: