Акирејри

Од Википедија — слободната енциклопедија
Акирејри

Акирејри (исландски: Akureyri) — град во Североисточниот Регион на Исланд, брои околу 17.000 жители и е најголем град во тој дел на Исланд. Градот е расположен на реката Глера и нејзиниот слив. Градот е поврзан со копнен воден и воздушен сообраќај. Рејкјавик и Акирејри се сметаат за најважни индустриски, стопански и културни центри на државата.