Кринтавик

Од Википедија — слободната енциклопедија

Кринтавик (исландски: Grindavík) — град во југозападниот дел на Исланд, односно спаѓа во регионот Јужен Полуостров, брои околу 2.800 жители и е тринаесетти град по големина во Исланд. Градот е поврзан со копнен, воден и воздушен сообраќај. Кринтавик, заедно со уште неколку градови во земјата, се смета за еден од поважните и поголемите населени места во државата.

Грб на Кринтавик