Кардапајр

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поглед кон црквата во Кардапајр

Кардапајр (исландски: Garðabær) — град во југозападниот дел на Исланд, односно спаѓа во Престолнинскиот регион, брои околу 11.000 жители и е шести град по големина во Исланд. Градот е поврзан со копнен, воден и воздушен сообраќај. Рејкјавик и Кардапајр, заедно со уште неколку градови се сметаат за најважни индустриски, стопански и културни центри на државата.