Вестмански Острови

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поглед кон Вестманските Острови

Вестмански Острови или Вестманејар (исландски: Vestmannaeyjar) — островска група и гратче во јужниот дел на Исланд, односно спаѓа во Јужниот регион, брои околу 4.200 жители и е дванаесетти град по големина во Исланд. Поврзан со копнен, воден и воздушен сообраќај. Оваа група, заедно со уште неколку гратчиња во земјата, се смета за еден од поважните и поголемите населени места во државата.