Сангерди

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сангерди (исландски: Sandgerði) — град во западниот дел на Исланд, односно спаѓа во регионот Јужен Полуостров, брои околу 1.700 жители и со тоа е на 21. место по големина во Исланд. Градот е поврзан со копнен, воден и воздушен сообраќај. Сангерди, заедно со уште неколку градови во земјата, се смета за еден од поважните и поголемите населени места во државата.

Грб на Сангерди