Прејди на содржината

Кверагерди

Од Википедија — слободната енциклопедија

Кверагерди (исландски: Hveragerði) — град во јужниот дел на Исланд, односно спаѓа во Јужниот регион, брои околу 2.300 жители и е седумнаесетти град по големина во Исланд. Градот е поврзан со копнен, воден и воздушен сообраќај. Кверагерди, заедно со уште неколку градови во земјата, се смета за еден од поважните и поголемите населени места во државата.

Грб на Кверагерди